Manipularea virala pe retelele sociale. Cateva exemple

O seama de oameni, cat se poate de seriosi in viata reala, dar care nu s-au confruntat cu prea multe incercari de manipulare in meseriile lor, devin victimele perfecte ale manipularii virale.

Ne place sa fim pacaliti si ne plac povestile care au elemente ce corespund opiniei noastre despre lume. Muscam fara probleme din merele otravite pentru ca ne dorim sa fie niste mere adevarate, zemoase si dulci. Si chiar sunt, doar ca sunt modificate genetic.

“Am vazut cu ochii mei, deci este adevarat” nu trebuie sa mai fie un argument. Pentru ca exista Photoshop sau alte programe de manipulare a imaginilor. Sau, cand nu e vorba de manipularea imaginilor, este vorba de manipularea contextului.

aaaCum este cazul imaginii alaturate, care a fost prezentata ca o initiativa a administratiei Beijingului de a prezenta locuitorilor capitalei chineze, afectate de smog, rasaritul soarelui pe un panou gigant. De fapt, rasaritul este un mic fragment dintr-o reclama a unei agentii de turism.

bbbSau, un alt caz este cel al primei imaguini din fotografia de alaturi, care prezinta, conform descrierii prezentate pe retelele sociale, un copil din Siria, care doarme alaturi de parintii sai ucisi. De fapt, este vorba de un proiect artistic al unui fotograf din Arabia Saudita.

Despre aceste cazuri, precum si despre altele, pe linkul acesta.