O lume nebuna (II)

Mai multi civili ucrainieni care se aflau intr-un autobuz in afara zonei controlate de fortele separatiste au murit, zilele trecute, din cauza ranilor provocate de schije. Presa de la Kiev da vina pe separatisti si sustine ca acestia au tras o racheta GRAD asupra autobuzului, aflat in apropierea unui punct de control al armatei Ucrainiene. Separatistii sustin, ca, dimpotriva, explozia a fost provocata de o mina de teren, care ar fi fost detonata in apropierea autobuzului. In sprijinul acuzatiilor, separatistii aduc o postare de pe pagina de Facebook a extremistilor din Pravai Sektor, unde acestia se laudau, la cateva minute dupa atac, ca au ucis “teroristi” separatisti. Ulterior, postarea a fost stearsa.

Secretarul american de stat John Kerry le-a vorbit bulgarilor despre amenintarea Rusiei, in contextul in care tara a provocat, la presiunile UE, renuntarea de catre Moscova la proiectul South Stream, de aprovizionare cu gaze. 90% din gazele folosite de Bulgaria vin din Rusia, prin conducta care tranziteaza Ucraina iar Kerry a promis ca SUA va ajuta Sofia sa se racordeze la conducta de gaze care vine din Azerbaidjan. Sa mai notam si ca vicepreședintele Comisiei Europene pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, s-a dus la Moscova sa ceara socoteala Rusiei si s-o intrebe de ce a oprit South Stream si cum vor livra gaze in UE. In concluzie e ca la nebuni: UE pune bete in roate conductei, Moscova decide ca nu o poate construi daca se impotriveste UE dar tot UE cere socoteala Moscovei de ce nu mai construieste conducta…

Afacerea de la Paris devine tot mai interesanta desi presa mainstream se straduieste sa ascunda detalii interesante. De exemplu, s-a tras concluzia ca atentatul a fost provocat de caricaturile revistei Charlie Hebdo, dar asta nu explica celelalte asasinate: politista sau cumparatorii din magazinul cusher. Se pastreaza o tacere suspecta si in privinta sinuciderii politistului Helric Fredou, de parca un anchetator cu vechi state cedeaza psihic cand vede niste oameni impuscati. In plus, e foarte interesant ca a treia persoana care ar fi participat la atentatul de la revista, Hamyd Mourad, era la liceu in timpul intamplarii, fiind vazut de colegi si s-a predat dupa ce a aflat din presa ca este cautat.

Israelul a cerut sa-i inmormanteze pe cei patru evrei ucisi la magazinul cusher si chiar a facut presiuni asupra uneia dintre familii, care ar fi dorit ca inmormantarea sa fie in Franta. Dupa ce a obtinut corpurile, a inceput circul: locul inhumarii a fost schimbat de trei ori si s-au cerut cate 15.000 de euro pentru fiecare mormant. Cand comunitatea sefarda a oferit mormintele gratis, Guvernul israelian a refuzat, asa ca, pana la urma se vor plati cate 10.800 de euro de catre comunitatea evreilor francezi, scrie ziarul Haaretz.

O scurgere de amoniac din sistemul de racire al statiei spatiale internationale (ISS) a determinat evacuarea astronautilor americani in sectorul rusesc. Cateodata viata iti ofera niste ironii foarte interesante…