Intoxicatie cu Eminescu

Toata lumea il iubeste pe Eminescu, poetulneperechegeniulliteraturiiromanesiasamaideparte, desi aproape nimeni nu-l intelege. Dar, a devenit un fel de moda, la fel cum dai Like la o poza cu pisici pe Facebook, sa te dai ori specialist in Eminescu, ori mare admirator al operei sale.

La fel cum a devenit o moda ca profesorii sa-si adune elevii si sa-i puna sa recite versurile invatate pe de rost din opera susnumitului poet, versuri pe care, evident, nu le inteleg.

Pentru ca, sa recunoastem, diferenta este imensa.

Daca pe la 1870 incercai s-o cuceresti scriindu-i versuri, trimitandu-i scrisorele parfumate si plimbandu-te cu ea de mana pe strazi, azi e suficient sa-i torni doua pahare de alcool in club si s-o intrebi smechereste: “Fa, te…?”

Si daca nu vrea ii mai tragi si doua perechi de palme, cate una pentru fiecare pahar cheltuit in zadar din banii furati din portofelul parintilor.

Asa ca, ce mai la deal, la vale, mai lasati-l pe Eminescu in pace. Ca decat sa faceti misto de el scalambaindu-va incercand sa-l recitati si sa va pice ochii-n gura de somn ascultand prelegeri ce se doresc savante, mai bine lipsa!

Lui oricum nu-i mai foloseste…