Dublul standard

caricatura

Asadar, 3,5 milioane de parizieni au marsaluit prin oras pentru a apara dreptul unei publicatii de a face misto de credinta altora, in numele libertatii de expresie. Lumea occidentala s-a ridicat in apararea dreptului de a caricaturiza pe oricine si pe orice, afirmand ca nu trebuie sa existe presiuni din partea statelor, religiilor sau a societatii pentru ca presa trebuie sa fie libera.

In acest timp, Australian Press Council, organizatia presei din tara cangurilor, a decis ca o caricatura publicata de Sydney Morning Herald (foto sus) in timpul razboiului din Gaza, de asta-vara, nu este conforma cu standardele de buna practica din jurnalism deoarece utilizeaza simboluri religioase (steaua lui David, kipah).

Caricatura a fost inspirata dintr-o scena reala, in care mai multi israelieni, urcati pe un deal, sareau in sus de bucurie de fiecare data cand o racheta lovea locuintele din Fasia Gaza. O ziarista americana, care si-a manifestat indignarea pe twitter, a fost amenintata cu moartea iar CNN a retras-o din zona si si-a cerut scuze israelienilor

Ziarul australian a fost nevoit sa-si ceara scuze.