Un oras pe moarte

bacau

Bacaul e un oras care moare doar ca inca nu a aflat ca e pe moarte.

Daca faceti cativa pasi prin oras si va uitati cu atentie pe strazi o sa vedeti semnele. Ziduri crapate, gropi, afise cu “De vanzare”, cladiri degradate, parasite, afaceri inchise. In tumultul cotidian, nu le vedem pentru ca deja ne-am obisnuit, sunt “pata oarba” a ochiului nostru. Imaginati-va, insa, ca vine in oras cineva care nu e obisnuit cu acestea. Puneti-va in piele lui si observati.

Intrebati-va cand ati vazut ultimul santier pentru o cladire mai importanta! Nu montari de conducte si peticiri de strazi. O cladire care sa fie sediu de firma, de institutie sau care sa produca ceva. La Spitalul Municipal nu se mai lucreaza de mult, Sala Polivalenta e in paragina, lucrarile la Stadionul Municipal s-au oprit inainte de a incepe ca lumea. Dar aceste investitii nu produc, ele consuma. Cu ce vor fi sustinute?

Cu supermarketurile? Acestea sunt aspiratoare de bani. Ofera cateva locuri de munca pe salariul minim si exporta intreg profitul; nu contribuie cu nimic la dezvoltarea orasului.

Capitolul industrie l-am mai abordat; cu cateva mici exceptii nu mai exista in oras.

Poate e cazul sa va intrebati cum s-a ajuns in situatia asta.

As vrea sa pot da un raspuns complet, insa mi-e teama ca nu pot.

Stiu doar ca orasul a fost tradat de politicieni. Care si-au unit fortele pentru a se imbogati si au uitat ca au fost alesi pentru a se ingriji de prezentul si viitorul urbei. Cand nu fac sluj in fata puternicilor zilei, politicienii locali se incaiera verbal pe teme nesemnificative. Joaca la mize mici.

Apoi, oamenii de afaceri. Si-au construit business-urile pe nisipuri miscatoare. Au crezut ca le merge la nesfarsit cu vanzarea de chinezarii la suprapret. Cu drumul saptamanal la Dragonul Rosu de unde luau bulendre cu cinci lei bucata si le vindeau in magazine cu 50 de lei. Cu furtul la cantar, cu fraieritul clientilor, cu schimbatul datei de expirare si spalatul salamului care a prins floare.

Bacaul e orasul in care toata lumea racneste si nimeni nu sta sa asculte. Nu exista o cultura a dialogului, fiecare vrea sa hotarasca, sa stabileasca, sa traseze dar nu sa asculte si contraargumentele celorlalti. Treburile se misca haotic pentru ca fiecare trage in cate o directie, fara un program clar.

Rezultatul il vedem cu ochiul liber. Iesiti pe strada si convingeti-va!

5 COMENTARII

  1. Spitalul Municipal nu se va mai deschide in viitor.Am avut ocazia sa intru inauntru in aceasta luna…deja este umezeala ,au inceput sa se fure cate un obiect ….nu cred ca in urmatori 2 ani vom avea ocazia sa ne bucuram de aceasta investitie.Este deajuns sa mergi sambata sau duminica prin centru sau chiar in Parcul Cancicov si ai sa observi ca e pustiu,tinerii fac cheta la un suc la 1 leu…avem noroc ca suntem pe drumul E85 ca astfel eram ca Piatra Neamt ! Cel putin mai e si ceva pozitiv…in weekend daca te uiti in parcare la Arena Mall mai mult de jumate de parcare e plina cu masina de Neamt ! e bine ca isi cheltuie banii la noi in oras…in rest..tragic.

  2. Un efort comun de vointa al celor activi este necesar! Adica sunt vinovati si cei care au observat si nu au facut nimic. Totul se intampla si cu complicitatea celor care puteau sa faca ceva si nu au facut…de teama. Eu am inteles un lucru: banii nu cad din cer si orice risipa poate costa mai mult decat ea insasi.