Grecia nu uita. Mesajul lui Tsipras

tsipras

Dupa castigarea alegerilor din Grecia, Alexis Tsipras, liderul Syriza, a ales sa faca un gest simbolic: a mers sa depuna flori la monumentul grecilor ucisi de nazisti.

Este una din lectiile istoriei care nu trebuie uitata: circa sapte procente din populatia tarii a murit in razboi. Grecia a fost singura tara in care luptatorii antifascisti au fost condamnati pentru “terorism” si au executat pedeapsa si dupa terminarea razboiului. Dupa conflict, colaborationistii – grecii care au sprijinit regimul impus de nazisti – au preluat Puterea in tara, sprijiniti de trupele britanice.

In aceste conditii, sa nu ne miram de resentimentele anti-germane ale grecilor, care au fost facuti raspunzatori pentru pierderile provocate de bancile internationale. (via David Caldwell)

2 COMENTARII

  1. In fine, e de discutat ce a fost la finele anilor 40 in Grecia, tara a fost impartitia jumi-juma la Ialta, si ca atare mai ales in nord au fost lupte intre procomunisti si regalisti, sau hai sa spunem stanga si dreapta. Au murit oameni, in fine, a fost nashpa, dar comunistii erau finantati si inarmati de URSS prin filiera bulgara, asa ca e de discutat problema, nu e chiar limpede cine pe cine. Sau cum ar fi fost mai bine. Iar grecilor in general nu le place disciplina, asa ca enatural sa ii urasca pe nemti. Unii cu oile si zaiafeturile, altii cu bemveurile si munca. E un pic de diferenta si nu ii poti cere unuia sa fie ca celalalt. Dar daca asa s-a intamplat, ca Grecia sa fie imprumutata de Germania si nu invers, normal ar fi ca primii sa spuna danke. Si sa plateasca frumos ce au primit ca sa iasa din rahat.

  2. Asta cu imprumutatul si cu plata este o chestie foarte misto. Mail ales in epoca noastra, in care oalele sparte de bancile de investitii sunt platite de populatie. Ia sa ne amintim de Islanda, tara care ar fi trebuit sa despagubeasca depunatorii europeni pentru banii pierduti de bancile internationale cu sucursale pe insula… Si care a refuzat deoarece islandezilor li s-a parut incorect sa plateasca ei oalele sparte de altii, La fel stau lucrurile in mare masura si in Grecia. Astea cu lenea si cu disciplina sunt praf in ochi pentru oamenii care chiar cred ca banii imprumutati de Grecia au fost ingropati de greci la umbra maslinilor, cand, de fapt, ei s-au dus in buzunarelor firmelor europene care au castigat pe banda rulanta licitatiile. Inclusiv firmele nemtesti care au vandut Greciei armament speculand frica de Turcia.