Cuba si Internetul paralel

V-ati intrebat vreodata cum ar fi aratat România anului 2015 daca nu ar fi cazut comunismul?
Macar si numai din perspectiva accesului la informatie, ne putem face o imagine daca ne uitam la Cuba.

Pe vremuri, românii isi creau televiziuni “de bloc”, tragând cabluri coaxiale de la proprietarul singurului videocasetofon din imobil. Contra unei taxe lunare de 100 de lei, românii de dinainte de 1989 puteau sa vada câteva filme in fiecare seara, chiar daca televiziunea nationala nu transmitea decât muzica patriotica.

In Cuba, unde, din cauza embargoului impus de SUA, accesul la tehnologie este extrem de dificil, pretul unei ore de acces la Internet ajungand la un sfert din salariul lunar, a inceput sa functioneze o retea locala de computere, conectate intre ele wireless.

Initiativa, scrie The Independent, este a localnicilor, care au rezolvat in acest fel problema accesului la informatie.

Peste 9.000 de computere sunt conectate la reteaua SNet, care este tolerata de autoritatile comuniste.
Asta si pentru ca sute de voluntari modereaza reteaua, având grija sa nu se transfere pornografie, sa nu se discute politica si sa nu existe acces la adevaratul Internet.

Cine incalca regulile este pedepsit cu deconectarea de la retea: o zi, daca greseala este mica, putându-se ajunge pâna la deconectarea pe viata.

Ce fac cubanezii cu SNet? Se joaca, urmaresc filme piratate, schimba retete culinare, discuta in camere de chat si pierd vremea pe o versiune locala a facebook-ului.

SNet este doar una dintre retele, cea mai mare, ce-i drept.