Unde merge milionul de euro, merg si 500.000…

Spitalul Judetean Bacau pierde al doilea proces cu miza mare si este bun de plata inca jumatate de milion de euro pentru un pacient care a reclamat ca a fost infectat cu stafilococ in timp ce era tratat in unitatea medicala. Precedentul proces a costat spitalul un milion de euro si a fost castigat de o pasienta care a reclamat ca a fost infectata cu HIV in timpul cat a fost internata.

Acestea sunt, insa, procese mai vechi. Aud ca pe rolul instantelor mai sunt si alte procese, pe care unitatea medicala le va pierde. Oricum, de plata, vom plati tot noi, pentru ca nu exista nici o preocupare pentru a recupera cat de cat valoarea prejudiciului de la vinovati.

Sa zicem ca in cazurile de mai sus, e dificil sa spui care-s vinovatii. Exista, insa, nenumarate cazuri in care pacientii sau familiile au reclamat ca au fost tratat gresit. Unii n-au mai trait sa povesteasca, insa altii au reusit sa supravietuiasca dupa ce au fost transferati la alte spitale.

Cate reclamatii s-au depus la Coelgiul medicilor? Prea putine. Cati medici au fost macar urecheati pentru ca au gresit proceduri, tartamente sau pentru ca s-au purtat urat cu bolnavii? Cam niciunul, dupa stiinta mea.