Secretul Scarlatinei

De câteva saptamâni bântuie prin judet un virus si, desi autoritatile sanitare stiu de existenta acestuia se cam fac ca ploua.

Parintii copiilor imbolnaviti de scarlatina in gradinite si scolile din Bacau se intreaba de ce trebuie ca micutii sa sufere acum din cauza ca medicii nu au luat masuri la timp si nu au anuntat parintii sa-si tina o perioada copiii acasa pâna se stinge epidemia.

Da, stiu, conform normativelor, nu este o epidemie pentru ca nu sunt suficienti bolnavi. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa se ia masuri. Sau ca informatiile trebuie tinute incuiate in birouri si date cu târâita atunci când te streseaza presa.

Cei de la Directia Sanitara se apara si sustin ca nu prea au stiut ca sunt atâtea cazuri de scarlatina deoarece multi pacienti ar fi fost tratati in cabinetele particulare care nu ar fi comunicat, cum ar fi trebuit, faptul ca au tratat bolnavii. Din acest motiv, sustin autoritatile, nu s-ar fi luat masurile necesare decât foarte târziu.

Daca asa stau lucrurile, atunci este grav. In primul rând pentru ca autoritatile sanitare par a nu avea controlul asupra a ceea ce se intâmpla in teritoriu, medicii din cabinetele particulare fiind, se pare, de capul lor. Ceea ce ne duce la a doua concluzie si anume ca, in eventualitatea unei adevarate epidemii cu vreun virus cu adevarat periculos, singurii care ar avea front de lucru ar fi preotii.

Prin urmare, DSP ar trebui sa ia masuri si sa incerce sa aduca medicii la ascultare. Asta daca, intr-adevar, acesta a fost motivul pentru care reactia in privinta cazurilor de scarlatina a fost determinata de faptul ca aceste cazuri au fost ascunse. Dar mai avem, tot in judet, o seama de cazuri de hepatita A, inregistrate tot in colectivitatile scolare. Si aceste cazuri au fost ascunse de medici?

1 COMENTARIU