De ce se taie copacii in oras

Motivul e simplu: ca sa faca unii bani.

Da, oficial ni se spune ca e o chestiune de estetica. Si ca lumea a cerut sa le fie taiati copacii din fata ferestrelor ca le tine umbra. Si ca e de porc sa avem pomi fructiferi in oras, cand trendul e sa-ti iei fructe de la supermarket.

Astea toate sunt prostii. Praf in ochi ca sa nu se vada operatiunea “Monstrul”.

Pomii fructiferi din oras se taie pentru ca asa a decis constructorul, cel care a castigat contractul pentru amenajarea spatiilor verzi cu bani europeni.

Iar decizia lui a fost sa aduca si sa puna gazon pe langa blocuri. De ce? Pentru ca gazonul costa mai mult decat simpla amenajare a spatiului cu pamant plus semanarea de iarba. Pentru ca cineva trebuie sa incaseze niste bani si niste comisioane.

Iar gazonul – ni se spune – nu rezista daca sta la umbra. La umbra pomilor, adica.

Asa ca s-au luat bani pe taiatul copacilor si se vor lua bani pe plantarea gazonului.

Primaria a inregistrat niste succese cu gazonul in Parcul Cancicov si in Parcul Trandafirilor. Dar stiti de ce? Pentru ca au instalat sisteme de irigatie. Gazonul ala s-a prins pentru ca a fost udat in fiecare zi timp de luni bune.

Credeti ca vor veni lucratorii de la firma castigatoare cu tulumba sa stropeasca gazonul? Eu nu. Vor tufli brazdele in fata blocurilor si isi vor lua banii. Dupa doua saptamani nu va mai ramane pic de gazon. Si nici copaci.

Dar cineva va fi foarte fericit intr-o vacanta prin tarile calde. Si asigurat pentru urmatorii ani.