E de la anxietatea financiara

1
21

Privatizarea medicinii dentare a fost cel mai mare succes posibil: aproape ca nu mai exista cabinet “de stat”, serviciile sunt aproape impecabile doar ca lipsesc pacientii. Romania se afla la coada clasamentului in UE in privinta sanatatii dintilor iar de profilaxia stomatologica nu vrea sa auda aproape nimeni.

Medicii stomatologi sunt nelinistiti. Nu stiu de ce nu au pacienti, de ce romanii vin la cabinet doar cand nu mai suporta durerea si de ce nu fac vizite preventive, ca in alte tari.

Asa ca s-a pus la cale un studiu. Centrul de Studii Comportamentale a pregatit un chestionar cu intrebari la care sa raspunda romanii pentru a se depista cauza pentru care nu merg la dentist.

Ipoteza de la care se porneste este ca romanii se tem de stomatolog; din cauza anxietatii nu se duc sa-si faca vreun control preventiv.

1 din 6 adulți manifestă o stare de anxietate atunci când se duc la dentist sau discută despre acesta. Mai puțin de 25% dintre vizitele făcute la cabinetele stomatologice au drept scop controlul și prevenția cu toate că medicina dentară a evoluat în ultimul timp. Motivele pentru care indivizii își neglijează dantura sunt multiple, dar anxietatea are un rol important. Link

Am ras. M-am distrat. Cineva are foarte mult timp liber si nu stie cum sa-l foloseasca.

Pentru ca, dragii mei, daca iesiti pe strada si puneti, la intamplare, intrebari la 10 oameni, 8 va vor raspunde ca motivul pentru care nu merg la stomatolog il reprezinta tarifele practicate.

Oamenii nu se tem de freza, se tem de facturi. Nu clestii sau maselele de minte dau frisoane romanilor ci gandul ca, pentru o plomba vor trebui sa plateasca echivalentul gazului pentru o iarna.

1 COMENTARIU

  1. Foarte foarte bine punctat. Stomatologia nu mai este subventionata si eu de ex daca vreau sa imi duc copilul la un stomatolog pediatru (da, e diferit decat stomatologia clasica, de aia exista spitale separate pentru copii) in afara ca nu gasesc unul in Bacau, daca il gasesc trebuie sa platesc din buzunar. La fel si ca asigurat. Din momentul in care platesc asigurare de sanatate, de ce cand mi se strica un dinte sau macar o data la un an nu pot sa ma duc si sa ma vindec gratuit? Nu e tot medicina? Aia nu sunt tot doctori?
    Stomatologii care se plang ar trebui sa vina si cu solutii. O sa le sugerez eu cateva:
    1. Abonamente pe 2-3-5 ani care sa includa 2 consultatii/an si 2 detartrari/an plus manopera gratuita la o plomba/an. Asa ii tin pe oameni aproape de cabinete, fac preventie si isi asigura clientela.
    2. La 3 consultatii+detartrari, a 4-a consultatie si detartrare gratis. Ca la spalatoriile auto… 🙂
    3. La fiecare lucrare sa ofere o consultatie gratuita la distanta de 4-6 luni. Ai facut o plomba si ai luat banii pe manopera si consultatie? Fa o consultatie gratis omului dupa 4 luni. Nu te costa aproape nimic, dar il faci pe om sa mai vina in cabinet si poate sa ii mai gasesti cate ceva de facut.
    4. Consult gratuit pentru copiii ai caror parinti ii viziteaza in mod regulat. Vine frumos parintele si il consulti, dar ii oferi consult gratuit pentru copil. Mai vinzi o plomba, mai un aparat de intreptat dintii etc. In plus faci preventie si inveti copilul de mic sa vina in cabinetele stomatologice.
    5. Periute/paste/apa de gura gratis pentru clienti. Vine unul si si-a facut “o lucrare” de 2000 de lei? Da-i frate o periuta electrica la 40-50-60 de lei cadou ca nu mori. Pentru el sau pt copil. Sau da-i apa de gura pentru 2 luni, dar ceva sa fie semnificativ, nu o pasta de dinti de 20g mostra de la unul sau altul dintre producatori.