Un indicator economic: pretul apartamentelor

bacau

Bacaul are cele mai ieftine apartamente de vanzare la nivel national; in vreme ce preturile din toata tara au crescut cumva anul trecut, preturile din Bacau au scazut, fortandu-i si pe notari sa-si ajusteze in jos grilele dupa calculeaza valoarea taxelor. Desigur, in vreme ce peste tot in tara, grilele au fost ajustate in sus.

Pretul terenurilor din Bacau este cu 70% mai mic decat in 2008, la inceputul crizei.

Pretul unui metru patrat construit este in Bacau de 635 €/mp fata de o medie nationala de 678 €/mp.

Ce ne spun aceste cifre? Ca starea economica a orasului este dezastruoasa: nu exista cerere pentru locuinte. Adica exista o anumita cerere, dar nu una care sa puna presiune pe oferta.

In vreme ce in alte orase dezvoltarea mediului economic determina cresterea pietei imobiliare, la noi, in Bacau, piata o ia la vale pentru ca nu se cauta nici locuinte si nici terenuri.

Mai mult, conform analizei Darian, Bacaul are, in semestrul II 2014, cel mai mare procent de spatii comerciale neocupate din zona Moldovei: 20% pe arterele principale (la Botosani procentul e de doar 10% iar la Vaslui, de 15%). Acelasi procent este si pe arterele secundare, la egalitate cu Vasluiul (Suceava are doar 12%).

spatii-comerciale