Pasapoartele lui Porosenko

Presedintele ucrainian, Piotr Porosenko, a prezentat, ieri, ceea ce a numit dovezi ale invaziei rusesti in Ucraiana: cateva pasapoarte ale unor cetateni rusi care ar fi fost gasite pe campul de lupta.

Problema necesita o abordare atenta.

Porosenko a acuzat ca 9.000 de soldati rusi ar fi trecut granita si lupta de partea rebelilor. 9.000 este un numar foarte mare si cine trimite un numar asa de mare de soldati trebuie sa trimita si mijloace de transport, blindate pentru protectie, artilerie AA, miloace de comunicatii, centre de comanda, bucatarii de campanie, ambulante pentru transportul ranitilor, si asa mai departe.

Nu e asa usor sa muti 9.000 de oameni si echipamentul lor din punctul A in punctul B. Implica planificare, logistica si o intensificare a comunicatiilor. Toate acestea lasa urme. Vizibile din satelit sau din AWACS-uri.

Si, totusi, cei 9.000 de soldati rusi nu pot fi aratati in nici o imagine luata de sateliti.

In ceea ce priveste pasapoartele, problema e mai simpla: cand m-au luat in Armata, mi-au luat buletinul si, daca as fi avut, mi-ar fi luat si pasaportul. In locul actelor de identitate civile mi-au dat acte de identitate militare. Motivul e destul de simplu: sa nu dezertez peste granita si, in cazul in care faceam o boacana si eram saltat de politie, sa afle imediat si structurile militare.

La rusi, unde exista, inca, serviciul militar obligatoriu, situatia e la fel: pasapoartele si cartile de identitate sunt luate la incorporare. Din acest motiv, pasapoartele prezentate de Porosenko nu au cum sa fie ale unor militari activi.

Cel mult pot fi ale unor voluntari. Pentru ca, asa cum de partea Kievului lupta de la britanici, suedezi pana la italieni si ceceni, si de partea rebelilor lupta voluntari veniti din diferite tari. Inclusiv din Rusia.

Acum, de ce ma deranjeaza manipularea practicata de Porosenko. Pentru ca treaba din Ucraina devine tot mai serioasa. SUA vor deplasa, in curand, trupe in zona, deja le livreaza arme. Situatia politica e tot mai tensionata din cauza ca liderii de la Kiev au manipulat de luni intregi opinia publica internationala cu scenarii create si distribuite de serviciile secrete.

Scopul lor este mentinerea puterii; pentru asta trebuie sa faca jocurile americanilor. In toata aceasta ciorba, noi suntem ultimii fraieri si primii care vor avea de suferit. Pentru ca suntem cei mai vulnerabili. Si cei mai tari in gura.

Cum am mai spus, conflictul nu e nici despre Crimeea, nici despre Donetk. Nici macar despre democratie nu e vorba. Este despre resurse. Si despre supravietuire.

Pentru ca nu Ucraina este miza, ci doar calul troian. Miza este Rusia si resursele sale.

4 COMENTARII