In ce conditii va fi razboi

Iarasi vuieste internetul; poporul a inceput sa dea din nou share la tot felul de prostii, semn ca sectia de propaganda a reinceput sa bage carbuni. La cata lume spalata pe creier este online, mesajul se propaga cu repeziciune.

Asdar, sectia de propaganda vrea sa ne induca ideea ca razboiul e pe cale sa izbucneasca si ca Rusia, evident, va ataca. De ce ar face-o e un mister, dar ni se spune ca o va face si trebuie sa fim pregatiti pentru asta.

Acum cateva zile, semnalul a fost dat de Rasmunssen, fostul secretar general al NATO, care a declarat ca Rusia intentioneaza sa atace Statele Baltice. Mesajul a fost repede imprastiat desi omul are niste antecedente: el a fost cel care s-a prezentat in fata parlamentului Danez (era premier atunci) si a anuntat ca exista dovezi de necontestat in privinta existentei armelor nucleare irakiene.

Dar sa trecem la lucruri serioasa.

Are Rusia interes sa atace? Absolut nici unul. In momentul de fata, Rusia se afla intr-o pozitie destul de dificila: rubla si-a pierdut jumatate din valoare, pretul petrolului este la pamant. Economic, are dificultati. Moralul poporului este, insa, foarte bun iar sprijinul pentru Putin, de necontestat. Cum am mai spus si anul trecut, sprijinul poporului este vital pentru conducerea Rusiei si poate fi pierdut in cazul unui razboi de agresiune. Rusii aproba ajutorul pentru separatisti doar cata vreme nu are ca si consecinte pierderea de vieti din partea militarilor proprii.

Un eventual conflict militar in care Rusia este statul agresor ar crea si probleme de imagine externa, in conditiile in care Moscova a jucat cartea victimizarii.

Concluzia este ca Rusia nu are nici un interes sa inceapa un razboi. Asta nu inseamna, insa, ca nu va reactiona in caz de conflict. O va face, asa cum a facut-o in Georgia. Exista tot felul de lunatici care fac misto de potentialul militar al Rusiei, dar eu cred ca la nivelul comandamentelor NATO s-a luat la cunostinta de schimbarea produsa in tactica ruseasca.

Si fac aici o paranteza: trupele rusesti au zdrobit destul de repede fortele georgiene insa cu pierderi relativ mari din cauza strategiei invechite folosite. Se vorbeste ca, intre timp, aceste erori au fost analizate si indreptate. Iar rezultatul trebuie vazut in estul separatist al Ucrainei, acolo unde rebelii au reusit, inferiori numeric si mai slab inarmati, sa schimbe soarta conflictului, sub comanda militara a “voluntarilor” rusi.

De cealalta parte, Ucraina se afla intr-o situatie economica disperata. Moneda nationala s-a devalorizat, economia nu functioneaza, tinerii refuza sa se prezinte la incorporare. Liderii de la Kiev joaca totul pe cartea castigarii conflictului pe cale militara, pentru ca orice optiune este exclusa: ar insemna sa piarda Puterea.

NATO a fortat lucrurile in ultimul an, incercand sa se apropie de hotarele Rusiei; interesul american este strict economic pentru ca vizeaza resursele; alaturi de SUA au intrat in joc Polonia si Tarile Baltice, care au datorii de platit Rusiei, dar si UE care vrea si ea sa capete cate ceva de la masa invingatorilor.

Tot acest conflict nu are nimic comun cu democratia, drepturile omului sau aderarea la UE; in fapt acestea sunt doar ipocrizii. Conflictul a fost declansat din motive economice si va continua pana cand una din parti va ceda.

O agresiune militara a NATO contra Rusiei este exclusa, motivul fiind faptul ca Rusia poate, oricand, sa foloseasca optiunea nucleara in cazul in care va considera ca este necesara.

Desigur, toata lumea vorbeste despre razboi. Unii pentru a creste presiunea, altii pentru a se afla in treaba.

Intrebarea este: cine va lupta in acest razboi?

3 COMENTARII

 1. Cine, intrebi ? Pai ca intotdeauna, prostii care voteaza cu curul. Si in alta ordine de idei, in momentul in care Sarah Palin este posibila candidata republicana la alegerile prezidentiale din SUA, din 2016, cred ca discutia despre nivelul intelectual a unei largi majoritati a popoarelor din lumea asta este terminata. Noi suntem absolut geniali, sa avem candidati care de bine, de rau, au un nivel macar mediu de inteligenta.

 2. Doamne-ajuta sa nu fie razboi, ca la cate nucleare exista in ambele tabere…nu ne vad bine.

  NATO e “renumita” pt lentoarea cu care reactioneaza, pt cum o decizie trebuie sa treaca prin ‘nspemii lanturi de comanda si aprobari, chestie care o face mai vulnerabila dar si mai stabila.

  RUSIA are un om, un buton, un ordin.
  Rapida, mortala si la discretia unui singur om.

  Daca va izbucni raboiul, parere personala, ordinul de atac va pleca din Rusia. Si nu atat din Rusia, cat de la Putin.

  Va fi sau nu razboi?
  Pai…eu si tu, Razvan, suntem prea mici sa stim deja asta, putem doar sa speculam ca probabilitatea e de 50-50.

 3. Cutremure, boli, razboi, toate hranesc frica si implicit dorinta de a sta informat.
  De ce se scrie despre razboi in fiecare zi? Pentru ca hienele din presa au invatat cu mult timp in urma cum sa se foloseasca de un psihic slabit ca sa isi creasca audienta.
  Nu exista niciun fel de propaganda. Doar trucuri ieftine si manipulare psihologica, imprumutate si folosite de “jurnalisti” mediocri pentru ca scopul unui articol este de a creste CTR-ul.