Un vaccin impotriva prostiei

Washington Post se intreaba cum ar fi daca presa occidentala ar relata despre epidemia de rujeola din SUA in acelasi mod in care presa americana relateaza despre Ebola din Africa.

Intrebarea este cu dichis, SUA fiind lovite de o epidemie rusinoasa de rujeola, boala presupus a fi eradicata deoarece exista de 50 de ani un vaccin foarte bun. Numai ca, in ultimii ani, comunitati intregi din SUA au decis sa nu se mai vaccineze.

Motivele sunt din cele mai diverse: de la o respingere in masa a medicinii occidentale, evocarea unor teorii ale conspiratiei legate de vaccinuri, orientarea catre medicina alternativa bazata pe suplimente alimentare, cautarea sfaturilor pe Google sau chiar urmarea indicatiilor terapeutice ale unor vedete Playboy.

Rujeola este si in Germania, dar este vorba, in principal, despre focare in comunitati de refugiati, care, din cauza razboaielor, nu au mai fost imunizati in copilarie, cum este cazul celor din fosta Iugoslavie.

In SUA, insa, este vorba despre o respingere asumata a vaccinarii. Iar efectele se vad tot mai mult odata cu trecerea timpului.

Desi Guvernul federal incearca sa impuna obligativitatea imunizarii, o seama de politicieni se declara impotriva.

Secretul este simplu si tragic in acelasi timp: esantionul alegatorilor anti-stiinta este tot mai mare iar politicienii se tem sa piarda aceste voturi.

Washington Post sustine chiar ca la urmatoarele alegeri prezidentiale votantii din acest panel ar putea avea un rol decisiv.

Prin urmare, de frica sa nu piarda voturi, politicienii americani de dreapta incerca sa blocheze initiativele administratiei Obama in domeniul sanatatii, mai cu seama al vaccinarii obligatorii.
Ceea ce va genera, evident, o crestere a numarului imbolnavirilor si, implicit, a deceselor.

„Americanii au demonstrat, din nou, ca refuza sa se conformeze si sa se alature civilizatiei moderne” – a declarat un diplomat occidental sub rezerva anonimatului. „Este intr-adevar o rusine, dar nu poti vaccina lumea impotriva prostiei”, a concluzionat acesta.

1 COMENTARIU

  1. Miscarea asta antivaccin ia amploare si in Romania. Exista zvonuri cum ca vaccinul ROR cauzeaza autism, nimic dovedit totusi. Parintii se informeaza de pe bloguri, din presa, cred ca au descoperit o teorie a conspiratiei (vaccinurile au fost inventate ca sa scada populatia) si nu-si mai vaccineaza copiii.
    Bolile nu-i mai sperie pentru ca sunt rare (doh, daca ne vaccinam de zeci de ani).