Propaganda contra manipulare

In ajunul convorbirilor de pace de la Minsk, s-a pus gaz de foc. Retelele de socializare au inceput sa duduie, se dadeau like-uri si share la articole vechi si noi, totul cu scopul de a se induce ideea ca razboiul e inevitabil, vin rusii peste noi. Sau peste ei.

Avem experienta alegerilor prezidentiale, când Facebook-ul a fost folosit ca arma politica, deci, putem recunoaste când se produc schimbari in matrixul retelei.

Avalansa de informatii cu privire la iminenta conflictului, pozitionarea argumentelor astfel incât sa induca ideea ca agresiunea va fi realizata de Rusia, coroborarea unor fapte si informatii mai vechi care au fost readuse in actualitate, ne indica faptul ca asistam la o manipulare in masa, deloc diferita de altele de acelasi gen practicate in ultima perioada.
Un amanunt nu lipsit de relevanta este diseminarea argumentului “Putin este nebun, are grave probleme psihice”, argument care ne aminteste de invazia Irakului (“Saddam este nebun”).

Ar fi amuzant daca nu ar fi tragic sa vezi cum presa occidentala numeste “propaganda” actiunile mass-media rusesti, in vreme ce posturile vestice filtreaza informatiile astfel incât sa se potriveasca politicii duse de autoritatile nationale.

Un lucru este clar: ne aflam in mijlocul unui razboi informational, fiecare parte dorind sa ne inoculeze propria viziune asupra evenimentelor.

In lipsa unor relatari obiective a ceee ce se intâmpla pe teren sau a ceea ce intentioneaza sa faca liderii partilor aflate in conflict, singurul lucru pe care il stim cu siguranta este ca nu stim nimic.

A ne lasa purtati de emotii reprezinta cea mai mare greseala; cine nu crede, sa-si aminteasca de episodul cu bebelusii ucisi de soldatii irakieni in Kuweit, episod care s-a dovedit a fi o mistificare menita sa manipuleze opinia publica.

1 COMENTARIU

  1. Am asistat chiar azi la o discutie in tren care descrie foarte sintetic halul in care a ajuns acest popor bolnav. Doua persoane, din cate am dedus intelectuali, au deschis subiectul amenintarii pe care Rusia o pune patriei noastre dragi, opinand ca ar trebui sa fie bombardati nuclear inainte ca ei sa-si faca timp si sa ne atace. Evident ca m-am enervat, ca i-am facut in toate felurile, desi am vorbit nepermis de civilizat cu cei doi tonti, si ma gandesc ca poate ca am pierdut timpul cu ei, deoarece indivizii nu faceau decat sa repete ceea ce au dedus de la televizor, din diverse surse demente. Ori, cu presa nu te poti bate, frate. Romanul, ca si americanul, ca si orice om nescolarizat de pe planeta asta, crede in ce zice popa, crede ca va veni in anul 2000 Apocalipsa, crede in derbedei gen Udrea sau Nastase, crede in nevasta care e prinsa cu vecinul in pat, crede in tot felul de bazaconii ce tin de politica, de religie, de orice, din simplul motiv ca creierul sau este naclait de prostie, de indolenta, de incultura, de lene, de bautura.
    Cum sa te bati cu mama prostilor, care e intotdeauna gravida ? Cum sa o convingi ca razboaiele servesc doar intereselor unei paturi subtiri de criminali cu gulere albe care isi vand unii altora arme si profita de pe urma mortii celor nevinovati ? Cum sa zici ceva de bine de rusi, care nu-i asa, sunt niste comunisti, niste animale, niste dementi, niste criminali nenorociti, niste imperialisti ! Cum sa zici ceva de rau despre americani, care sunt niste ingeri, niste sfinti, niste mielusei blanzi cu toti cei care stau de paza, alaturi de ei ? Cum sa afirmi ca in lumea asta pictata in alb si negru exista si nuante de GRI ?
    Si uite de aia, generatie dupa generatie, pierdem o gramada de timp si de energie, si de bani si de viata si de toate, luptand unii impotriva celorlalti. Asta in timp ce amenintari reale, cum ar putea fi eruptia violenta a unui supervulcan sau prabusirea unui meteorit nu mai mare de un kilometru diametru – evenimente care ne-ar termina pe toti fara discutie – nu sunt studiate cum se cuvine, nu se investesc destui bani in variante de supravietuire a speciei samd.
    Sincer sa fiu, cred ca Dumnezeu fie ca rade copios privind rasa de prosti care populeaza pamantul, fie ca plange si se intreaba de ce s-a aflat in treaba cand a inventat viata in Univers. In ambele cazuri, tot ce doresc este ca aia care ne baga permanent in rahat pe noi, astialalti, pe noi cei care nu ne hranim nici cu dolari, nici cu sange, sa fie chinuiti de catre Dumnezeu pana la capatul capatului. Parol.