Ce efecte politice vor avea arestarile si condamnarile din ultima perioada?

Starea de fapt e urmatoarea: avem un PSD bine infipt in teritoriu, un PNL care statea bine in municipul Bacau si un PDL luat de vantul schimbarii si care se chinuie sa se altoiasca pe trunchiul liberal.

Si de la PSD si de la PNL au fost arestati lideri, unii au fost condamnati, altii sunt in continuare cercetati. Diferenta este data, insa, de structurile din teritoriu, de perceptie si de structura puterii.

La PSD, Viorel Hrebenciuc, care a detinut ani de zile conducerea judetenei de partid, este in arest de cateva luni bune in dosarul retrocedarilor. Din punct de vedere statutar, el, insa, nu mai controla organizatia, desi, e greu de crezut ca lasase haturile din mana. Alegerea lui Dragos Benea in fnctia de lider judetean al PSD a avut un efect neasteptat: a determinat crearea unei rezerve pentru conducerea organizatiei.

Sa explic: Benea nu este cel mai iubit om din PSD Bacau, as zice ca, dimpotriva, exista foarte multe persoane care nu-l suporta. Conflictul cu gruparea Vlase, transat de Hrebeneciuc la alegerile pentru sefia judetenei prin impunerea lui Benea ca singur candidat, nu a contribuit la detensionarea situatiei. Am scris anul trecut ca, din cauza stilului de lucru al lui Benea, multi social-democrati au facut pasul inapoi, asteptand ca acesta sa-si franga gatul.

Calculul nu a fost rau: Dragos Benea a fost “calcat” de procurori, acasa a avut perchezitie, la birou, la fel. Ancheta este inca in desfasurare si nu se stie cum se va finaliza. Insa, deja, pentru PSD nu mai conteaza: in ipostaza in care Benea ar avea ceva probleme legale, exista alternative la conducerea PSD Bacau. In plus, deja detentia lui Hrebeneciuc este de notorietate, e cam greu sa mai fie folosita ca argument electoral.

Tocmai aceasta este problema cu care se confrunta PNL. Ca liderul organizatiei judetene este cercetat in doua dosare, a stat in arest si este, in prezent, obligat sa-si desfasoare activitatea la cateva sute de metri de Primarie. Stavarache nu se afla in cea mai buna pozitie politica, Deja s-au pronuntat condamnari ale persoanelor din jurul sau: unii sunt la inchisoare, altii au primit cu suspendare si au ramas fara functii.

Ca lider al PNL Bacau a interzis orice miscare in front, asadar, toata lumea asteapta ca el sa coordoneze partidul. In eventualitatea in care i s-ar intampla ceva legal, nu exista un Plan B. Mai mult, odata cu unificarea cu PDL, ajung in PNL Bacau persoane fara probleme vizibile de legalitate dar suficient de abile pentru a-i eroda puterea in partid.

Desigur, cata vreme Stavarache controleaza, in continuare, finantarile, nu ar trebui sa aiba probleme; ce se va intampla, insa, in momentul in care robinetul cu bani se va inchide?

Stavarache a fost locomotiva care a tras partidul; in momentul de fata, insa se confrunta nu doar cu procurorii ci si cu alegatorii. Or, PNL Bacau nu are alta strategie in alegeri decat sa-l scoata pe Stavarache la inaintare; in momentul in care numele lui Stavarache este asociat de alegatori cu coruptia, situatia devine delicata.

In momentul de fata, PSD se afla in avantaj fata de PNL. Si pe masura ce trece timpul, acest avantaj va creste, fara ca social-democratii sa fie nevoiti sa faca ceva.

1 COMENTARIU

  1. In aceasta ordine de idei, ca tot discutam despre hoti si despre morti, chiar ma intreb ce-o mai fi facand somerul Berca. Ala care ce meserie avea… a, corect, vanzator de ciorapi, sluga infractorului satanavarache. In fine, poate multa lume nu-l cunoaste pe somerul Berca, dar cu siguranta l-a vazut cum umbla acum vreo cativa ani prin Bacau, imbracat cu costumul ala penibil si cu chelia lui ascunsa… sa nu uitam, totusi, cat de des si de pasional a fost lins in fund somerul Berca de catre toooooooti pedistii vechi, ca deh, daca e ordin de la Udrea si de la Boc, ne supunem, tovarasi ! Cum e sa stai in patru labe si sa lingi curul unuia care pana mai ieri era dusmanul politic de moarte ? Adicatelea dupa ce s-au incaierat, PNL cu PD, vine Berca de la PNL si este parasutat tarabostes la PD, rebotezat PDL ! Unde somerul Berca evident ca face ceea ce stie, adica prapad. Chiar nu va mai amintiti, dragi sefi actuali ai PDL, chiar nu va mai dor salele dupa ce ati stat atata vreme cocosati si in patru labe, luand suturi de la somerul Berca ?
    Noroc ca in politica bacauana se papa rahat cu butoiul. Nu cu lingura ! Ce mi-e ca ieri ne scuipam ca porcii ? Azi suntem frati, neicusorule, ne pupam si da-i inainte cu fumigena, ca merge la prostii astia de ne voteaza !!!
    Si apropos de somerul Berca… functiile astea de doua parale de la partide avortate din start, gen PMP, se platesc ? Din ce traieste somerul Berca ? La stat nu mai lucreaza, ca era prea competent pentru postul de portar. Doar cel mai vedem la niste emisiuni TV unde sincer vorbind, daca o chemi pe Maricica de la Sascut sa-ti comenteze situatia pulitica, aia zice niste treburi mai interesante decat somerul Berca. Asadar ?