Cine a tras?

Se implineste un an de zile de la “victoria” din Piata Maidan. O victorie care a fost provocata de un misterios tir care a ucis, deopotriva, forte de ordine si protestatari.

Impuscaturile, care au fost punctul determinant al unei manifestatii care era pe punctul sa se stinga, au ramas neelucidate pana astazi.

In vreme ce actuala Putere a Ucrainei acuza fostul presedinte ca ar fi responsabil pentru mortii din Piata Maidan, BBC a descoperit ca multe din gloantele ucigase au fost trase din zonele ocupate de protestatari.

Din punctul meu de vedere, raman la ceea ce am spus si anul trecut: Maidanul a fost sponsorizat de Occident pentru a rasturna regimul de la Kiev si a-l inlocui cu unul marioneta care sa poata fi manevrat de la Washington. Initial si Berlinul a pus umarul la succesul “revolutiei”, insa, pe parcurs, i s-a luat telecomanda.

Fara mortii provocati de impuscaturile misterioase, Maidanul ar fi sucombat; ca si in cazul Romaniei, in decembrie 1989, tirurile care au ucis, la intamplare, manifestanti si politisti au determinat o schimbare a perceptiei publicului referitoare la eveniment si au determinat caderea regimului.

A urmat clasica demonizare a “dictatorului” fugit, expunerea bogatiilor acestuia si, evident, acapararea Puterii de catre liderii revoltei.

Spre deosebire de Romania, unde scanteia aprinsa la Targu Mures in martie 1990 a fost stinsa relativ repede, in Ucraina provocarea unui conflict inter-etnic a reusit. Si nu doar rusii trebuie blamati pentru asta, ci si Kievul, care a facut tot ce i-a stat in putinta sa puna paie pe foc.

Sa ne amintim ca, dupa ce au preluat Puterea, liderii Maidanului au decretat, intre altele, si suspendarea dreptului de folosire a limbilor regionale. In Donetk, populatia a iesit in strada sa protesteze, numai ca Armata a tras in manifestanti ranind si ucigand zeci de persoane. Apoi, Armata s-a razboit cu politia, incercand sa o dezarmeze.

A fost suficient pentru a incinge spiritele si sa inceapa confruntarile. Si revin, oricat s-ar fi straduit Rusia, nu ar fi reusit sa provoace acest conflict daca ucrainenii ar fi tratat lucrurile cu calm.

Daca veti urmari evolutia evenimentelor, veti observa ca, de fiecare data, Kievul a fost cel care a supralicitat, de parca tinea neaparat sa escaladeze conflictul.