Acidul citric si Facebookul

Circula pe facebook o lista cu aditivii care produc cancer. Lumea este indemnata sa dea “share”, ca sa stie cati mai multi oameni cum sa se fereasca, ce sa evite ca sa nu se imbolnaveasca.

Pe lista asta apare si aditivul E330 in dreptul caruia este scris cu litere bolduite “CEL MAI CANCERIGEN”.

E330 este codificarea pentru… acidul citric. Sucul de lamaie, adica.

Acidul citric, ne explica enciclopediile, este prezent in mod natural, in toate organismele vii, animale sau vegetale. Mai mult, este o substanta anti-cancerigena.

Ciclul acidului citric în organism se numeşte ciclul lui Krebs, după numele descoperitorului său în 1930, şi se referă la oxidarea fiziologică a grăsimilor, proteinelor şi a carbohidraţilor în dioxid de carbon şi apă. În limba germana cuvântul Krebs înseamnă cancer şi de aici aceasta confuzie care durează din anii ’70 şi care a creat panică in Europa în anii ’80. Link

+ Leaflet warning against supposedly carcinogenic E-additives can be scaremongering

4 COMENTARII

  1. Tu scrii din astea cand s-a ajuns ca in apa sa fie chiar si pana la 66% Hidrogen??? Revino in lumea reala! Uite, toate mixurile de condimente contin Clorura de Natriu si nimeni nu scrie despre asta! Babele alea care vand muraturi in piata pun de fapt in borcane anumite cantitati de acid acetilsalicilic si iarasi e liniste. Si ca sa-ti zic una si mai tare, s-a ajuns ca in anumite cartiere din Bacau concentratia de oxigen in aer sa fie de doar 20%!!!
    Noi sa fim sanatosi…

  2. Buddy, acidul citric, fie că este obținut prin sinteză (pe cale chimică, adică), fie că este obținut prin fermentație (biosinteză), fie că este extras din citrice, este unul și același: acid tricarbo-1,2,3-hidroxi-propanoic C6H8O7.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid_citric

    Ah, și pentru cei care ridică în slăvi tratamentele cu zeamă de lămâie (acid citric) și bicarbonat: bicarbonatul (carbonat acid de sodiu, hidrogencarbonat de sodiu, NaHCO3) este un produs obținut pe cale chimică; nu crește în copaci și nici nu se obține mulgând mamifere.