Vin romanii!

"Vin romanii!"
“Vin romanii!”
Cati ati dat spaga anul trecut? De cate ori ati mers cu autobuzul fara bilet? De cate ori ati copiat in scoala? Cate posturi ati tinut in viata?

Inainte de a da cu parul, intrebati-va daca sunteti mai presus de cei pe care-i criticati.

Sigur ca va place circul de la TV cu catuse si lacrimi de crocodil. Cititi cu placere perlele elevilor si va dati mari crestini. Faptul ca ati dat spaga, chiar si doar o ciocolata, nu va face in nici un caz mai buni decat marii corupti care defileaza pe ecranele telejustitiei. Undeva, in Codul Penal, exista un paragraf care incadreaza si fapta Dvs.

Nu sunteti nici mai bun decat miile de elevi care au umplut internetul cu perle; capodopera Dvs. n-a ajuns in presa pentru ca ati putut copia; vi s-a suflat, ati avut o “servita” la examen. Ati trisat si nu ati fost prins, dar asta nu va da dreptul sa fiti mai presus decat nefericitii aia care n-au avut noroc.

Faptul ca dati pilde din Biblie si ca stiti sarbatorile de peste an nu va face un pretendent la intrarea in randul sfintilor. Un bun crestin tine posturile, merge la biserica, ajuta nevoiasii si nu barfeste, nu arunca pietre. Nu e suficient sa pari credincios, trebuie sa si fii.

Am facut aceasta lunga introducere pentru ca trebuia sa definesc “romanismul”. “Romanismul” este o forma fara fond, orbirea in fata realitatii si autoamagirea ca doi-trei eroi nationali tin loc de solidaritate. Ca daca am avut o Nadia Comaneci, suntem toti campioni la gimnastica si daca Henri Coanda a inventat motorul cu reactie, e clar, suntem o natie de ingineri aero-spatiali.

De fiecare data cand presa internationala ne ia in raspar, noi ne dam lezati. Ne avantam cocoseste in discutii si contraziceri ca, sa vedeti, ca nu-i asa, nu suntem toti cersetori, ca poporul nostru l-a dat pe inventatorul stiloului!

Ba suntem o natie de cersetori!

Am invadat Europa cersind de munca si acceptand cele mai umilitoare munci. Ne-am caciulit in fata tuturor, am acceptat cele mai grele conditii, lucru care ne face cersetori.

Cei care n-au vrut sa munceasca, au furat. Au spart bancomate, au furat din buzunare, din magazine, din case.

Si i-am vazut cum vantura marcile si, apoi, euroii, cum se dau in masini de lux pe care nu si le-ar fi putut permite in doua vieti si am tacut complice. Ne-am zambit in barba: “Suntem tari, le-am furat banii”.

Cand vine cate o televiziune sau un ziar sa ne arate adevarata fata, ne revoltam: noi, cu Stefan cel Mare, aparator al Crestinatatii, nu suntem hotii Europei. Ba suntem, dar nu-i nimic: e doar o alta faza a vindecarii. Am fost multa vreme in negare si acum suntem in revolta. Va mai trece o vreme pana la acceptare.

Ideea este ca trecutul, oricat de glorios ni l-am infatisa, nu ne ajuta cu nimic. Am avut inventatori, lideri militari, artisti, gimnasti, scriitori, profesori de valoare? Am avut. Si la ce ne-a folosit? Ce am facut cu ei? Ce am invatat de la ei?

Se pare ca nimic…

1 COMENTARIU