Ora de Religie nu este despre Religie

BOR a reactionat extrem de agresiv la decizia Curtii Constitutionale care incerca sa puna putina ordine in societate.

In primul rand, prin maniera agresiva in care a apelat la instrumente de marketing, BOR a demonstrat ca nu are nimic cu traditia pe care o proclama de fiecare data cand are ocazia. BOR este cat se poate de moderna cand este vorba de comunicare, de publicitate si de afaceri. Nu in ultimul rand, BOR este cat se poate de manipulatoare pentru ca incearca sa acrediteze ideea falsa cum ca decizia Curtii Constitutionale prin care s-a decis ca elevii POT merge la ora de religie dupa ce depun o cerere de inscriere ar fi un atac la Credinta similar cu cel realizat de autoritatile comuniste.

Ceea ce nu spune, de exemplu, comunicarea BOR este ca nici la scoala nu te poti duce daca nu depui o cerere. Asta ca sa simplificam lucrurile. Nimeni nu a cerut interzicerea orelor de religie ci s-a cerut sa i se dea fiecaruia libertatea de a alege.

Or, asta nu vrea sa inteleaga nici BOR si nici o parte importanta din societate: ca fiecare individ are DREPTUL sa aleaga.

Sa aleaga daca merge sau nu la ora de religie. Este irelevant pentru discutie ce se preda la clasa in aceasta ora. Ca se manipuleaza sau nu, discutia nu este despre asta, ci despre un drept fundamental pe care fiecare membru al societatii il are.

Iar BOR ataca, cu instrumente de marketing acest drept.

Si nimeni in statul acesta nu are curajul sa le spuna celor de la Patriarhie ca au depasit limita si ca se misca pe un teren periculos. Negarea libertatii de alegere este un atac la adresa Constitutiei.

Inducerea ideii ca judecatorii de la Curtea Constitutionala au comis un act de tradare nationala este cat se poate de periculos si inaltii prelati se joaca prea mult cu focul.

Ce deosebire este intre un dictator care decide sa suspende drepturile si libertatile cetatenesti si un patriarh care decide ca indivizii care compun poporul nu au dreptul sa aleaga daca isi trimit sau nu copiii la ora de religie?

4 COMENTARII

 1. Eu am reclamat la CNA clipul infect pe care nu se spune cine anume, c-o fi BOR, c-o fi vreo asociatie de popi, c-o fi cine stie ce fundatie cu prosti, l-au lansat pe TVR, pe postul national, amenintand oamenii ca daca nu semneaza cererile astea, orele de religie se desfiinteaza. Lucru fals, pentru ca indiferent ca este un songur copil in scoala de la Cucuietii din Deal care vrea sa faca ore de religie mahomedana, sau daca sunt zece care fac zece optiuni, statul va trimite unul sau zece profesori, deci ora se face chiar si cu un singur elev.

 2. @Comsi Comsa: Clipul (clipurile, fiindcă sunt trei) este RECOMANDAT de către CNA, dar NU este obligatoriu. Difuzarea lui este la altitudinea fiecărui post Tv în parte.
  CNA-ul chiar specifică foarte clar acest lucru în finalul recomandării: „Precizăm că potrivit art. 6 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, decizia editorială de difuzare aparţine exclusiv radiodifuzorului.”
  Deci NU CNA-ul se face vinovat de această absurditate. (nu că ei ar avea cerculețul deasupra, dar să fim corecți, totuși…)
  Însă fii liniștit, clipul (clipurile) vor trebui scoase de pe posturi mâine seară (vineri), întrucât ultima zi a depunerii cererilor este 6 martie.

 3. Am vazut si eu clipul, sau clipurile. Eu vreau sa intreb o chestie… domnule Marian, stimati comeseni, chiar nu vi se pare ceva nelalocul lui ca un organism al statului – recte CNA – platit din bani publici, asadar, sa recomande difuzarea unor clipuri care nu numai ca sunt mincinoase, dar sunt si complet ilegale, pentru ca ele, ca si legea invatamantului, contrazic CONSTITUTIA, unde este inscris clar caracterul laic al statului roman si al institutiilor sale ! Ma uitam consternat ieri la niste imagini unde o clasa de copii de a-ntaia era tinuta in picioare, copiii stand cu fata catre rasarit, probabil, ca nu se uitau la tabla, si faceau niste cruci MAAAAAARIII, ca sa le vada, nu-i asa, si bunul Dumnezeu. Ala crestin, ca ala care o fi al altor neamuri, este un Dumnezeu de categoria a doua, care in fine, nu e valabil. Adicatelea, pe banii nostri, ai celor care muncim, copiii sunt indoctrinati religios, sunt invatati cum sa faca cruce, ceea ce contrazice programa de invatamant – unde se pune accentul pe informare, pe prezentarea unor aspecte ce tin de istoria crestinismului. Argumentul ca si parintii copiilor care vor sa invete cum sa stea in patrul labe pe langa poala popii muncesc si au drepturi este invalid – Romania, repet, este stat laic, credinta ortodoxa este o chestie ce tine de un subiect care nu are nimic de-a face, in mod legal, cu statul roman, ci cu un SRL de talhari nenorociti, care se numeste BISERICA ORTODOXA ROMANA. Aceasta adunatura de draci a furat credinta romanilor si a transformat-o dupa bunul ei plac, fara nicio legatura cu spiritul Bibliei. Si ca a concluzionez, CNA-ul se face vinovat de incalcare a legislatiei, pentru ca religia nu este problema statului roman si a institutiilor sale !

 4. Ca să răspund celui de mai sus, care se numește „Sunt creștin ort”:
  Eu personal sunt TOTAL ÎMPOTRIVA orelor de religie în școli. Iar ceea ce face BOR în ziua de azi nu are nici o treabă cu vreo credință.
  CNA este o instituție (cică) de stat, care stat este COMPLICE la măgăriile BOR-ului, care BOR este deja stat în stat! NIMENI nu se atinge de popime. Nici Poliția, nici Justiția. Ăștia mai „saltă” câte un popă care a furat 2 lei din cutia milei, dar de ăia multimilionari cu vilele mai mari decât biserica nu se atinge nimeni. Nu e „curios”…? Și cât ni se „cântă” să avem încredere în instituțiile statului… Eu am: ZERO.
  Da, aș fi de acord dacă s-ar face ore de ISTORIA RELIGIILOR, în care să se explice ce și cum cu creștinismul, cu budismul, cu hinduismul, cu islamismul, etc. Noțiuni generale despre religiile principale (nu toate, că sunt vreo 4.200 în lume). Dar tu, BOR, să-mi tâmpești copilul băgându-i în cap tot felul de bazaconii și speriindu-l cu focurile iadului și alte cele – asta NU pot accepta.
  MAREA PROBLEMĂ este că NU sunt vinovați cu nimic copiii (cel puțin cei din clasele primare). Ei nu pot face nimic dacă părinții le IMPUN orele de religie. Fiindcă NU COPILUL depune cererea, ci părintele. În „democrația” asta românească a secolului XXI, „plină” de drepturi, copilul NU ARE DREPTUL să aleagă.
  Nu e la fel de „curios” că îndoctrinarea începe de la vârste atât de fragede? Oare de ce? „OARE”…
  P.S. Eu îmi folosesc propriul nume și fotografia reală. Nu am nimic de ascuns, nici nu mă tem s-o fac. Dar dumneata, domnule care spui că „Sunt creștin ort”, de ce te ascunzi în anonimat? Îți este teamă să-ți dezvălui identitatea? Ți-e teamă de represaliile habotnicilor? Sau nu ai fost (încă) botezat și nu ai un nume…?
  Să fim serioși… Hai să nu ne dăm viteji doar din umbră…