Arme de distragere in masa

Ieri, presa din Romania prelua o informatie difuzata de agentiile de presa din Ucraina conform careia Parchetul Olandez a declarat oficial ca zborul MH17 a fost doborat de o racheta Buk ruseasca.

Unii deja desfacusera sampaniile si sarbatoreau evenimentul.

Am preferat sa mai astept putin inainte sa trag o concluzie.

In primul rand, un reporter TV aflat in zona, a comunicat pe Facebook ca investigatia nu s-a incheiat, expertii olandezi fiind inca in estul Ucrainei pentru a face cercetari.

In al doilea rand, de fiecare data cand vad ca sursa a unei stiri o publicatie sau o agentie ucraineana, e clar de la inceput ca e doar o alta dezinformare pusa la cale de serviciile secrete de la Kiev.

In cazul de fata, situatia a fost putin diferita: marti, 3 martie, este publicata, “pe surse”, in presa olandeza informatia conform careia, se stie cu certitudine ca avionul a fost doborat de o racheta ruseasca. Marti a avut loc si inmormantarea lui Nemtov, politicianul rus asasinat in timp ce se afla in compania unei tinere ucrainence.

La scurt timp dupa publicarea informatiei, oficialii din Joint Investigation Team care se ocupa de ancheta in cazul prabusirii avionului au negat ca ar fi finalizat ancheta si ca ar fi ajuns la o concluzie finala.

In ciuda dezmintirilor categorice, presa din Ucraina preia doar partea cu finalizarea anchetei si cu racheta Buk. La doua zile dupa ce echipa de investigatie neaga ca a finalizat ancheta, presa din Romania preia, la randul ei, din presa ucraineana, povestea cum ca ancheta s-a finalizat si de vina sunt rusii.

No, acum intelegeti cum se poate provoca un razboi?