Cum se conving elevii sa depuna cererea pentru Religie

Se aude ca vreo 90 la suta din elevii din judetul Bacau au depus cerere pentru a participa la ora de Religie. Procentul poate sa para foarte mare. Daca, insa, ne concentram asupra metodelor prin care elevii au fost determinati sa depuna cererea, vom avea niste surprize. Despre o astfel de metoda ne povesteste o adolescenta de la unul din liceele importante ale Bacaului.

Sunt în clasa a douăsprezecea, într-unul din liceele de top din județ. Nu sunt creștină, nu sunt religioasă de fel, iar lucrul acesta a stârnit multe conflicte (mai mici sau mai mari) cu profesori și colegi, deoarece aveau impresia că aveam ceva personal împotriva lor din cauză că nu credeam în zeul lor. Pentru că trăim în secolul al XXI-lea și pentru că fiecare are libertatea de a crede în ce vrea mușchiul lui.

După cum am zis, am avut probleme cu profesorii, mai ales cei de religie. Anul acesta, mai exact semestrul acesta, în schimb, s-au declarat obligatorii cererile scrise pentru participarea la ora de religie.

Prin urmare, acum vreo săptămână, profesorul de religie se prezintă la oră cu niște foi și ne spune că trebuie să le completăm repede ca să poată să le dea domnului director etc. Nu ni s-a spus ce sunt, ce reprezintă, pentru ce le completăm.

Majoritatea au început să completeze cererea; eu, mai întâi, am citit-o. Mi-am dat seama curând despre ce este vorba și am întrebat profesorul ce se întâmplă dacă nu vrem să completăm cererea.

– Da’ de ce să nu vrei să o completezi?! mi-a spus.

– Eu întreb ce se întâmplă dacă nu o completez.

– E o medie de 10 în plus!

Pe lângă faptul că îmi evita răspunsul, ajung iar, în subconștientul meu, la principiile mele legate de notarea elevilor în cataloage, care nu reflectă în niciun fel inteligența lor.

– Din nou, eu întreb ce se întâmplă dacă nu vreau să completez cererea.

– Păi, va trebui să dau eu o declarație, să-ți caut sală specială în care să stai în timpul orei de religie, că nu poți nici să pleci, dar nici să stai în clasă cu restul colegilor, trebuie să îți cauți colegi de la alte clase, trebuie să vă organizez…

„Apreciez faptul că ești amabil” îmi zic în gând „și că nu vrei să mă simt prost că numai din cauza mea pun atâta lume pe treabă, dar nu-i nevoie, sincer, am învățat să fiu nesimțită.”

– Și trebuie să mai fac eu ceva? Să mai dau eu vreo declarație, ceva?

– Ah, nu, dar îți anulez media pe semestrul I.

Extraordinar. Din nou, media notelor obținute în timpul liceului sunt absolut și total irelevante. În sfârșit, după alte 10 minute de încercări de a mă convinge să completez cererea, renunță și se axează pe colegii mei, care deja m-au strigat „satanistă” de vreo trei ori. Pentru că, din nou, suntem în secolul al XXI-lea.

Ieri, în pauza mare, nu eram în clasă. Mă întorc și aflu că am fost căutată. Un coleg îmi spune că a venit profesorul de religie și m-a căutat ca să mă convingă să semnez cererea, ca să „îi iasă lui numerele”. Cică așa s-ar fi exprimat.

Mă duc la cancelarie să-l întreb de ce m-a căutat și, spre suprinderea mea, fix de asta mă căutase. M-a rugat dulce și milog să-i completez cererea (aia nenorocită!), pentru că – zice – eu nu știu, că e strict confidențial, dar se fac niște sondaje și niște procentaje și procentajul mai mare dădea bine la dosarul lui și la dosarul liceului. Ah, și, de asemenea, îi ajuta pe el la salariu, dar asta e nesemnificativ. El luptă pentru cauza lui nobilă, pentru păstrarea reputației liceului. Nu mai contează că de la o altă clasă de a XII-a sunt numai șapte oameni care au decis să facă religia. Eu eram femeia cu schimbarea.

Când i-am răspuns că rămân la principiul meu, că ora de religie este nefolositoare, mi-a zis că el știa că sunt drăguță și amabilă, și ajut persoanele chiar dacă sunt agnostică. I-am spus că trebuie să ajung la oră – fiindcă tocmai se sunase.

Azi am avut simulare de bacalaureat și, pe hol, în timp ce îmi căutam clasa (eu fiind și în întârziere), mă vede și îmi strigă:

– Ce faci, soro? Creștino!

Ai un așa mare noroc că eram concentrată în altă parte…

15 COMENTARII

 1. Buna seara!
  Si eu sunt la unul dintre liceele de top din Bacau.
  Si noua ni s-au prezentat cererile a fi obligatorii. Si noi am intrebat ce se intampla daca nu semnam si doamna diriginte ne-a spus ca aceasta intrebare nu isi are rostul pentru ca la noi va semna toata lumea daca vrea sa mai treaca la obiectul pe care il preda dumneaei (nu cu aceste cuvinte, dar noi cei care o cunoastem stim ca daca nu semnam aveam o viata infernala din momentul acela)

 2. E de jale cu religiosii astia si cu metodele imorale pe care le folosesc. Eu am ajuns la concluzia ca popii pur si simplu isi bat joc de societatea romanească, de bun simt si de Dumnezeu.

  Asi dori sa va intreb ce putem face in acest oras pentru a opri discoteca care care se aude de la 3-4 strazi distanta la 7:30, duminica de duminica, din boxele bisericilor, boxe aplasate in exteriorul acestora? Sunetul trece prin termopane si pur si simplu cred ca inebunesc. Numai eu stiu cat de mult imi doresc o ora de somn in plus duminica dimineata dupa o saptamana de lucru si de o boseala acumulata.

  Fratilor, locuiesc in centru si nu ma pot odihni duminica de duminica din cauza slujbei date la maxim la boxele biserici. Au instalatii de sonorizare demne de o sala de cinema. Daca eu asi scoate boxa pe geam la acea ora ar veni imediat politia si m-ar amenda, pe ipocritii astia in fuste negre care deranjeaza linistea a mii de oameni de ce nu ii amendeaza nimeni?

  Recent, in biserica, in timpul slujbei, in dreptul microfonului a plans vreo jumatate de ora un bebelus. Nu realizez cum de de scumpa lui de mamica a ajuns acolo si de ce nu a iesit afara sa il linisteasca. Realizati ce sunete se auzeau la 8 si zece?! Realizati ce ragete se auzeau?

 3. E jenant ca s-a ajuns la constrangeri de tipul acesta care implica santaj sau stress psihic, la adresa elevilor sa semneze acea cerere. Fiecare are dreptul la propria religie. Daca domnisoara nu este crestina, probabil ca este evreica / musulmana / hindusa, are dreptul la un rabin / imam khatib / archaka pentru ca parintii ei platesc taxe la statul roman, inclusiv pentru educatia religioasa.
  Pe langa acestea, mai este si un curent in care este foarte cool sa fii ateu. Ce nu a reusit comunismul prin constrangeri (ce coincidenta!) sa te transforme in “omul nou”, reuseste mass media.
  O rezolvare ar fi cursul de Istoria Religiilor si Intelligent Design, ca macar sa intelegi despre ce e vorba inainte sa rejectezi ceva, dar nu in clasa a opta si a douasprezecea, caci nu are nici un efect.

 4. Sunt intr-un liceu de top si va pot spune ca nimeni nu a pus nicio presiune asupra mea sau a colegilor mei. Vrei sa semnezi bine, nu vrei nicio problema. Poate unii exagereaza sau poate ca aceste cazuri sunt mai rar întâlnite, desi, chiar si asa tot e absurd. Oricum, mi se pare ca se acordă prea multa importanta subiectului. Pana la urma la orele de religii nu discuți neapărat despre teorii bisericești, ci despre probleme de viata. In liceul meu, la ora de religie discutam diverse subiecte alese de noi si profesorul încearcă sa ne ghideze, sa ne ajute, nicidecum sa ne indoctrineze. Chiar e o plăcere sa faci si altceva la școală.

 5. Nu stiu, mi se pare foarte exagerata toata nebunia cu orele de religie, adica pana la urma e alegerea fiecaruia, eu am fost perfect de acord cu a-mi infrunta profesorii spunandu-le ca eu nu am treaba cu cererea si ca nu o voi completa, si ce-i drept, da, au existat presiuni peste tot din partea profesorilor dar asta este situatia, nu cred ca in afara de amenintari profesorii au facut ceva efectiv….

 6. Poporul roman a fost crestinat, nu s-a nascut crestin. Daca la aceste ore de religie s-ar lasa deoparte indoctrinarea si s-ar studia in mod clam, stiintific, onest istoria religiei crestin-ortodoxe majoritare la romani, poate ca ne-am calma cu totii si am accepta realitatea asa cum este, si nu cum ne-o prezinta niste mincinosi. Povestea e lunga, este complexa, nu poate fi descrisa in cateva randuri. Sunt, insa, cateva lucruri simple de expus. In primul rand, religia crestina a fost impusa POLITIC in toate cazurile, la toate popoarele. Au fost decizii luate de catre lideri politici care, realizand avantajele financiare si dinastice ale adoptarii noii religii crestine, au impus ca religie de stat crestinismul. La noi, crestinismul a fost impus POLITIC sub influenta taratului bulgar, care domina teritoriul actual al Romaniei in secolul al X-lea. Protopopulatia imbratisa mai multe religii la ora respectiva, existand doar nuclee de crestinatate care s-a coagulat de-abia dupa cateva sute de ani. Taratul bulgar era vasal dpdv religios Constantinopolului, iar decizia de a se impune in teritoriul de azi al Romaniei a fost luata pentru a contracara expansiunea maghiara, care imbratisase tot POLITIC vasalitatea religioasa fata de papalitatea catolica. Ortodoxismul a aparut in Romania ulterior asa-zisei crestinari a poporului roman aflat in protogeneza in secolul al X-lea – sa nu uitam ca in anul 1054 de-abia a avut loc Marea Schisma si separarea in doua a Bisericii Crestine – un alt act pur politic, bazat exclusiv pe lacomia preotilor de la Roma, respectiv Constantinopol, care nu stiau cum sa imparta intre ei influenta ECONOMICA asupra unui teritoriu imens, de cateva miloane de kilometri patrati. Povestea, dupa cum spuneam, este extrem de complexa, imbraca multe puncte de inflexiune care ar fi putut determina orice alta varianta, inclusiv cea a impunerii de catre otomani a cultului mahomedan pe teritoriul Romaniei de azi, lucru care nu a aparut, iarasi, doar din motive POLITICE – turcii, in toate teritoriile crestin ortodoxe pe care le-au cucerit sau dominat, au preferat, pe buna dreptate, sa nu isi antagonizeze inutil populatia ocupata, ci sa conlucreze cu clericii cretin ortodocsi si cu liderii impusi de catre Inalta Poarta, astfel incat sa fie dificila coagularea unei aliante catiolico-ortodoxe impotriva Imperiului Otoman. Una peste alta, cultul ortodox crestin a derapat treptat catre mercantilism, catre dictat, in acest spatiu Renasterea si Iluminismul au fost aproape inexistente, indeparandu-se in mod cert de cuvantul Bibliei, despre care iarasi se poate vorbi o multime, fiind vorba si aici despre o suma de texte scrise si rescrise la sute de ani dupa Isus, bazate in mare parte pe transmiteri verbale si in extrem de mica masura pe relatari independente ale istoricilor contemporani cu acele evenimente de acum doua milenii.

 7. A fost deja depusa o contestatie la Curtea Constitutionala, in sensul ca aceasta activitate de strangere a cererilor pentru ora de religie a fost efectuata in mod defectuos. Argumentul, foarte valabil, este urmatorul – cererile au fost, in mare parte, aduse de catre cadrele didactice la secretariate, unde ele s-au centralizat pe o baza de date a Ministerului si ulterior pe un program numit INSPECT. Or, nimeni nu a verificat daca cererile erau semnate, intr-adevar de un partinte sau un apartinator legal. Altfel spus, teoretic se putea ca betivul satului sa ia zece cereri, sa el completeze cu datele copiilor, sa le semneze, sa le dea unui cadru didactic si cererile sa fie inregistrate drept valide. Procedura corecta consta in prezentarea parintelui sau apartinatorului legal la secretariat, LEGITIMAREA LUI, prezentarea actelor care dovedesc ca individul respectiv fie ca este parintele unui copil, fie ca are incredintata prin decizie judecatoreasca sarcina de a-l creste. Dupa care urma completarea cererii de catre parinte, semnarea ei si inregistrarea in programul denumit SIIIR, dar numai dupa ce persoana care facea acest lucru semna un act oficial prin care declara ca a primit X cereri si ca le-a inregistrat pe toate.
  Altfel spus, procedura de inregistrare a fost grav viciata. Practic, daca secretara scolii a vrut sa bage toti copiii in baza de date cu religia, a putut sa faca asta chiar daca nu avea o singura cerere primita, si ca sa nu iasa discutii, a putut si sa completeze cereri in fals, ca oricum nu umbla nimeni dupa parinti, sa vada daca au semnat sau nu ceva de genul asta. Si ca sa fie mai clar – singurul rol al acestui demers a fost cel de stabilire a normelor didactice necesare, altfel spus, nu a contat ca Popescu sau Ionescu face sau nu face religie, ci ca NUMARUL TOTAL de copii de la o scoala, care vor sa faca religie, sa acopere norma unui cadru de specialitate. In rest, ca Ionel face sau nu face in realitate, nu conteaza.

 8. Adevarul este ca sunt tot felul de studenti care ofera randament superior la liceu mai ales cei de la profilele de matematica si acestia iti afirma ca nu cred in Dumnezeu cu toate acestea se descurca.
  In alta oridine de idei nu imi e frica de faptul ca se poate anula sau nu ora de religie, ma tem ca acest fenomen se poate indrepta in directie prea puternica, spre alte materii…