O poveste despre vaccinuri

Putina lume stie ca termenul de vaccin provine de la cuvântul “vaca” iar primul vaccin a fost creat pentru a combate variola, o boala crunta, responsabila de milioane de morti, confundata uneori, din cauza virulentei, cu ciuma.

In Evul Mediu, variola a fost responsabila, intre altele, de distrugerea civilizatiei precolumbiene, virusul mortal fiind dus in Americi de conchistadori.

Unde intra vaca in ecuatie? Un medic de tara din Anglia a observat ca laptaresele care contactau variola bovina (cowpox) nu se mai imbolnaveau si de variola umana.

A presupus ca boala luata de la vaci, o forma mult mai usoara si mai putin mortala decât boala umana, le oferea celor care o aveau o anumita imunitate.

Asa ca a extras puroi de la persoanele infectate cu cowpox si l-a injectat unui copil pe care l-a expus, apoi, virusului variolei umane. Un experiment cu totul ne-etic in zilele noastre, dar, la 1796 se intâmplau multe lucruri care astazi ni se par deplasate. In orice caz, medicul Edward Jenner, a constatat ca baietelul nu s-a imbolnavit de variola umana.

Rezultatul a fost ca in zece ani aceasta forma de imunizare s-a imprastiat in toata lumea, România a fost a patra tara din Europa care si-a vaccinat locuitorii, la 1801, in Iasi si Bucuresti fiind realizate campanii de vaccinare in masa.

Sa retinem ca aceasta descoperire si campaniile de vaccinare se petreceau intr-o epoca in care obscurantismul era la el acasa.

Biserica, folclorul, superstitiile, umpleau spatiul cu tot felul de reguli insa ideea vaccinarii impotriva variolei nu a intâmpinat o rezistenta semnificativa.

Altfel stau lucrurile astazi. Desi variola a fost eradicata, nemaiinregistrându-se nici un caz din 1977, exista o sumedenie de alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Exista, insa, si o foarte vehementa tabara care lupta contra vaccinarii, care grupeaza de la sectanti, ultrareligiosi, gospodine care se documenteaza pe Facebook, vedete cu preocupari stiintifice pâna la negationisti, cei care considera ca virusii si bacteriile sunt doar niste inventii ale stiintei pentru a determina lumea sa se vaccineze.

Culmea este ca intr-o lume care se declara deschisa cunoasterii, aceasta tabara a facut ceea ce nu a reusit nimeni acum trei secole: sa determine lumea sa refuze imunizarea.