Sa nu te increzi in telefon si in laptop

A fost sau n-a fost Snowden tradator, dezbaterea poate continua la nesfârsit. Si, probabil chiar anumite agentii sunt interesate sa mareasca volumul acestei dezbateri, pentru a acoperi cealalta problema: cea a dezvaluirilor facute de acesta.

Parea ca s-a cam pus praful peste discutia cu privire la maniera in care Guvernele isi spioneaza propriii cetateni, insa, spune The Guardian, doua stiri au readus subiectul in actualitate.

Prima se refera la anuntul facut de compania de securitate informatica Kaspersky, care a descoperit ca NSA (National Security Agency, serviciul de spionaj extern al SUA, care se ocupa de interceptarea comunicatiilor electronice) a infectat in ultimii 14 ani firmware-ul care controleaza harddiscurile computerelor cu sofware de spionaj capabil sa reziste la formatare.

Guardian ne spune ca, astfel, NSA putea accesa fara probleme computerele si laptopurile chiar daca proprietarii acestora facau update-uri de software.

A doua veste este ca Government Communications Headquarters (GCHQ), serviciul de informatii britanic specializat in comunicatii, ar fi reusit sa puna mâna pe cheile de criptare utilizate de compania Gemalto la protejarea chip-urilor de pe cartelele telefonice sau cardurile bancare.

Cu alte cuvinte, serviciile de spionaj pot citi informatiile de pe computere si pot intercepta telefoanele mobile fara nici cea mai mica problema. Desigur, totul in numele luptei anti-teroriste.

2 COMENTARII