Intr-o republica bananiera

Intr-o republica bananiera, doi barbati vorbesc la telefonul mobil:

-Hai, salut! Mi-ai trimis caprele alea?

-Salut, ma! Da, ti-am trimis 20 si mai trebuie sa-ti vina inca 15. Sunt bune, dau lapte sanatos, nu se prinde nici un microb de tine. Da, stii ce te-am rugat, imi dai si mie niste puieti de par din ala zemos?

-Daca am spus ca-ti dau, iti dau. Hai, sa fim sanatosi!

Intr-o tara normala, aceasta convorbire intre doi pasionati de agricultura ar parea cât se poate de nevinovata. Si spun “pasionati” pentru ca nu-si câstiga pâinea din munca pamântului, insa le place sa mai praseasca un strat, sa mai mulga o vita in week-end.

Dar cum cei doi nu locuiesc intr-o tara normala si nu sunt fermieri adevarati, ci politicieni, in urechile serviciului de interceptari convorbirea nu e nici ea una normala, ci una codificata.
Unul dintre barbatii in cauza a deranjat serviciul respectiv pentru ca s-a pronuntat impotriva cresterii bugetului institutiei.

Celalalt a suparat un prieten al sefului serviciului pentru ca n-a angajat-o pe amanta sa in minister.
Ca sa fie pedepsiti e nevoie, insa, de cineva care sa traduca aceasta convorbire astfel incât sa sune incriminator.

Cu putin noroc, in beciul Politiei se gaseste un alt politician, arestat pentru fapte de coruptie, caruia i se promite bunavointa judecatorului in cazul in care ajuta organele sa decodifice convorbirea.

Iar acesta, cu transcrierea in fata si cu promisiunea taierii a doi-trei ani din pedeapsa, decodifica:
-Hai, salut! Mi-ai trimis milioanele alea promise ca spaga?

-Salut, ma! Da, ti-am trimis 20 de milioane si mai trebuie sa vina 15. Banii sunt in regula, nu sunt marcati si nu mai stie nimeni de ei. Da’, stii ce te-am rugat, imi dai si mie posturile din minister promise?

Dosarul este gata: e inregistrarea convorbirii, e “traducerea” realizata de omul din arest, nu mai conteaza ca in curtea casei de la tara a unuia dintre “faptuitori” rumega 35 de capre iar in gradina celuilalt inmuguresc 10 puieti de par.

Televiziunile deja vuiesc de dezvaluirile “pe surse” despre traficul de influenta realizat de doi importanti politicieni.

In vreme ce presa dezbate noul caz de coruptie descoperit de vigilenta Justitie, bugetul serviciului de interceptari este majorat fara probleme iar amanta prietenului sefului serviciului este angajata la minister.

2 COMENTARII