Nu, nu esti crestin!

Nu, prietene, nu esti crestin. Nu daca ma injuri pentru ca am scris ceva ce nu-ti place. Nu daca ameninti pe cei care iti critica faptele. Nu esti crestin daca doresti moartea dusmanilor tai.

Nu esti crestin daca una din dorintele tale cele mai arzatoare este ca ateii si cei care au alta religie decat a ta sa se chinuie in focurile iadului.

Nu esti crestin daca te bucuri de necazul altuia, in special daca acela care a patit ceva nu crede in ceea ce crezi tu.

Nu esti crestin daca mergi la Biserica dar nu respecti nimic din ceea ce a spus si facut Isus.

Nu esti crestin daca o sa ma corectezi acum si o sa spui ca, de fapt, corect este Iisus si cine nu scrie cu doi de “i” pacatuieste. Prietene, “Joshua”, nu are nici un “i” in grafie, asa ca te rog sa te calmezi!

Nu esti crestin daca donezi bani la Biserica dar nu-i ajuti pe cei in nevoie. Rugaciunea este aceeasi si daca e spusa sub un acoperis de tabla, si sub unul de aur, dar, in loc de foita de aur, poate e mai bine sa se cumpere un tomograf pentru spital.

Faptul ca pui icoane pe Facebook sau pilde pe wall nu te face crestin daca tu tragi cu ochiul la pozele de profil ale colegelor, if you know what I mean.

Nu esti crestin nici daca, in loc sa mergi la doctor daca esti bolnav, preferi sa stai acasa si sa te rogi. Rugaciunea e pentru suflet, medicamentele sunt pentru trup. A astepta o vindecare miraculoasa inseamna sa te crezi prea important; Dumnezeu are treburi mai bune de facut decat sa determine globule albe din sangele tau sa-si faca datoria. Si, apoi, de ce crezi ca a creat medicina?!

Nu esti crestin, cum nici cei care au ars pe rug eretici nu erau crestini.

Ce este un crestin?

Isus i-a răspuns:

– „Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată mintea ta“. Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să-l iubeşti pe semenul tău ca pe tine însuţi“. Toată Legea şi Profeţii depind de aceste două porunci. (Matei 22:37-40)

5 COMENTARII

 1. Eu as fi plusat un pic pe titlu.. PRIETENE, NU ESTI CRESTIN ! ESTI CRETIN ! In fine, poate ca limita de la care incepe prostia este cea cand umbli in patru labe si bei apa de la robinet, blagoslovita de un popa homo. Dupa care pupi niste presupuse oase ale nu stiu cui, lucru atat de neigienic incat nici nu mai merita sa fie discutat.
  Cat despre ce a spus Isus si citate din diversi apostoli, de fapt, dupa cum stie orice popa, niciun apostol contemporan cu Isus nu a lasat in urma un document scris. Toate evangheliile sunt scrise la cel putin 150 de ani DUPA moartea lui Isus, dupa moartea apostolilor, iar ceea ce citim azi in Biblie sunt niste traduceri INTERPRETATE de-a lungul secolelor. Adica e ceva cam la mana a douazecea dupa ce a spus Isus, si in general cand se umbla la telefonul fara fir, cam da cu virgula. Tocmai din pricina acestor interpretari si traduceri diferite s-au nascut sectele crestine.

 2. Ca idee, prima Evanghelie este scrisa dupa 60 de ani. Invatatura bisericii nu este fixata doar pe Biblie ca in neoprotestantism unde exista Sola Scriptura, ci pe Sf Traditie. Biblia provine din biserica si nu biserica din Biblie. Apocalipsa a fost scrisa la 90 de ani. 150 de ani sunt din burta. Poate canonul Sf Scripturi, in 370, Cartagina si Hippo. Sf Scriptura a fost deja interpretata, nu se face interpretare anuala, decat daca vrei sa-ti faci o biserica (secta) noua. Iar invatatura nu da cu vigura, chiar sunt curios unde spune Iisus de mana a douazecea. Invatatura este aceeasi fiind fixata prin cele 7 Sf Sinoade. Moastele, da pupam si noi ce-a sfintit Dumnezeu. N-am auzit ca nimeni sa se fi imbolnavit de la moaste, da ram auzit ca s-au imbolnavit de altele: mancare proasta, betie, curvie si altele. Pt motolady, piatra este Hristos. Spune in Biblie ca Sf Arhanghel Mihail se certa cu satana, iar Arh Mihail ii spune necuratului: Domnul sa te certe. Deci asta e intelesul.

 3. Fryn – bati campii cu duiosie si esti medieval pe deasupra. Care nu e deloc un compliment. Biblia, pentru orice om intreg la minte, este – la fel ca si Coranul si alte texte de acest gen, o colectie de texte adunate din surse multiple, traduceri facute la mana a doua, a treia si tot asa, bucatele adunate in decursul anilor, care au apartinut in genere unor persoane care nu au avut contact direct cu nicio divinitate. Adica aceste texte chipurile sfinte au fost scrise DIN AUZITE, din folclor, si mai nou de popi care aveau tot interesul sa le manevreze astfel incat prostimea sa dea banul, sa taca din gura, sa ii ucida cu pietre sau pe rug pe aia mai destepti samd. Asta pentru ca pe vremea aceea, numarul analfabetilor si al prostilor era absolut zdrobitor. Adica era de ajuns ca un natarau sa urle, dimineata, ca l-a visat pe profet sau pe Maica Maria, ca pana seara omul sa fie ori linsat ca mare mincinos, ori sa fie dus direct la Marele Sef local, sa fie omenit, spalat si uns cu cine stie ce functie bisericeasca, din moment ce deh, era el insusi un sfant. Ceva gen Stefan cel Mare, un lider incontestabil, dar si un criminal notoriu, un curvar notoriu, un individ care, daca ar fi trait in secolul al XX-lea si ar fi comis atatea nelegiuiri, ar fi fost executat in piata publica.
  Credinta a fost raspandita de nebuni, domnule Fryn si utilizata de cler si de liderii politici pentru a tine masele sub papuc. A fost raspandita mai ales de persoane nescolarizate, care ne spun, peste secole, ca Universul s-a nascut acum cateva mii de ani, ca evreii au trecut prin pantecul unei mari despartite in doua cu un toiag, ca Isus a disparut din mormant (invierea sa este un comentariu bazat pe disparitie, Isus nu a fost niciodata vazut ca se ridica la cer, acesta fiind, repet, un comentariu al celor care au scris si rescris).
  Cat priveste datarea – sa ne referim doar la Evanghelia dupa Matei (care nu este o BIBLIE cum e cea din zilele noastre, ci niste scurte texte despre ziceri de-ale lui Isus), lucrare scrisa in ebraica (si tradusa in latina de-abia la inceputul secolului al IV-lea e,.n.), deci originalul datand pe undeva intre 70 si 85 e.n, la cca 35-50 de ani dupa moartea lui Isus. Este un acord general intre specialisti ca aceste texte nu au fost scrise de un apostol numit Matei care l-ar fi cunoscut pe Isus, ci de niste anonimi care au transformat niste posibile intamplari reale intr-o poveste care se ridica la nivelul de intelegere al oamenilor simpli. Daca dumneata crezi in Mos Craciun, nu ai decat sa crezi ca si Isus, despre a carui existenta reala exista foarte putine dovezi istorice solide a facut si a dres.
  Ca e un element bun, educational in ceea ce ni se spune ca ar fi spus sau facut Isus, asta este de necontestat, desi exista texte cum sunt cele de la Khirbet Qeiyafa (pe tablita de piatra, scrise in ebraica) mult mai vechi, de cca 12.000 de ani, datate stiintific, care contin cateva din poruncile lui Dumnezeu prezente si in Vechiul Testament de azi. Dar de la intentia laudabila de a pune o oarecare ordine in societate prin cuvantul impunator al unei divinitati si pana la interpretari criminale, abjecte ale cartilor divinitatii, prin care sa se explice tot felul de nelegiuiri cum ar fi arderea pe rug, linsarea, razboaiele sfinte, convertirea fortata a zeci de milioane de asa-zisi pagani, cumpararea prin bani a iertarii de pacate samd, este o cale lunga. PREA lunga.
  Tu zici de Sfanta Traditie. Pai probabil ca era sfant, ca era in traditia crestina, nu-i asa, sa ucizi milioane de necredinciosi pe care europenii crestini i-au gasit prin cele colturi ale lumii. Au fost civilizatii intregi obliterate de CRESTINI, domnule, nu de huni sau de teroristi. De crestini cu crucea in mana, veniti ca sa civilizeze popoare care stiau sa scrie cu doua milenii inainte de europeni. Au fost arsi pe rug, chinuiti, haituiti, ucisi in cele mai grele chinuri nenumarati oameni de stiinta, iluminati, invatati care au contrazis tampenii sinistre sustinute de popii dumitale, cum ar fi teoria conform careia Pamantul este centrul Universului. Poate te intereseaza, domnule, ce au facut niste calyugari crestini absolut retardati unuia dintre cele mai importante texte matematice ale OMENIRII, Palimpsestul lui Arhimede, supranumita si Metoda Teoremelor Mecanice, o adevarata biblie a matematicii, scrisa in urma cu 2300 de ani, si care daca ar fi fost la dispozitia matematicienilor din decursul secolelor, ar fi generat progresul mult mai rapid al omenirii, iar azi am fi avut tehnologiile pe care le vom descoperi peste doua secole. Daca popii tai nu ar fi scris pe unica copie din papirus a Palimpsestului niste matanii crestine, este foparte posibil ca azi sa fi avut deja la dispozitie metode ca sa traim cateva sute de ani, domnule. Restaurarea facuta acestei carti vechi la finele secolului al XX-lea a consternat lumea stiintifica mondiala, pentru ca Arhimede a conceput metode de rationament matematic absolut moderne, desi a trait in secolul al III-lea ien. Gandeste-te ca tot ce avem acum la dispozitie, incepand de la chiloti, de la buda, hartie igienica, haine, rachete, medicamente samd, nu s-a inventat de la sine, ci este urmarea unui lung proces de ecolutie a stiintei, care proces se face caramida pe caramida. Daca popii tai nu ar fi scris texte cretine pe acest Palimpsest, matematicieni din evul mediu ar fi avut la dispozitie caramizi ca sa contsruiasca mult mai rapid ceea ce au construit de-abia dupa secole, iar urmarea ar fi fost ca azi o duceam cu totii MULT mai bine, domnule !
  In rest, mult succes, sunt convins ca Dumnezeu o sa te astepte cu flori la poarta, dat fiind ca esti crestin, deh, cat despre celelalte sase miliarde de pagani… indiferent cati or fi virtuosi dintre ei, toti or sa intre de-avalma in iad, dat fiind ca nu sunt crestini.
  Haida, deh !