Cum te legi la cap fara sa te doara

Guvernul Ponta are obiceiul tampit sa se impuste in picior de cate ori are ocazia.

De exemplu, protestele anuntate de catre liderii PNL pentru ca Parlamentul nu a incuviintat aresterea lui Sova ar fi trecut neobservate in Bacau daca zapcii de la ANAF nu ar fi tulburat apele joi.

Sa ne intelegem: nici macar cel mai evazionist buticar nu contesta dreptul oragnelor fiscale de a-l controla si de a-l amenda in cazul in care este prins cu nereguli. Ceea ce tipa, insa, comerciantii inca de vineri prin Bacau este ca aceste sanctiuni sa fie proportionale cu fapta.

Iar oamenii de la Antifrauda sa le vorbeasca frumos, nu sa tipe la ei si sa mearga la intimidare.

Pentru ca impresia lasata de zecile de inspectori coborati din masinile inscriptionate ANAF a fost ca au venit la produs cati mai multi bani din amenzi si la inchis cat mai multe firme.

Imi povestea cineva ca un control fiscal in Germania se termina cu recomandarile inspectorilor catre cel gasit in neregula si cu acordarea unui termen de X zile pentru remedierea deficientelor, amenzile dandu-se abia daca neregulile constatate prima data nu au fost corectate.

La noi, insa, povestesc comerciantii, s-a cautat nod in papura iar pentru cativa lei gasiti in plus sau in minus, s-au dat amenzi de mii de lei.

Iata de ce, vineri seara, in fata Prefecturii s-au adunat cateva sute de protestatari. Presa nationala i-a numarat printre cei iesiti la comanda liberalilor sa protesteze fata de actiunile Parlamentului; in realitate, prea putini aveau ceva de impartit cu legiuitorii, marea majoritate aveau cate o treaba cu Ponta si cu ANAF-ul.

12 COMENTARII

 1. Domnule, LEGEA TREBUIE RESPECTATĂ și GATA! Ce tot atâta gălăgie? Băiețașii aștia, care se autoproclamă “oameni de afaceri”, au fentat sistemul și au fost prinși. De fapt, de trei decenii, acești buticari, alături de popi și politicieni, devalizează statul.

  Cum știu să nu dea bon, cum știu să îi calce în picioare pe angajați, cum știu să ia bani din casă când li se scoală și să aducă marfă fără documente, cum știu să fure la cântar și să îți bage pe gât produse de calitatea cea mai îndoilenică, cum știu să fure de trei decenii, să ÎNVEȚE SĂ RESPECTE LEGEA! Nu vor, atunci să fie obligați! Ce tot atâta gălăgie?!

  Au fost prinși în neregulă, SĂ PLĂTEASCĂ și să ÎNDREPTE SITUAȚIA, nu să țopăie pe la prefectură! Se pot face afaceri și în mod corect!!!

  Românul nu se simte bine până nu fură ceva, indiferent că este bogat sau sărac, este o chestiune genetică. Ce tot ne facem că nu vedem cine suntem? Dacă vrem progres pentru noi și copiii noștri, trebuie să învățăm să fim corecți, să respectăm legea, să plătim taxele, să reacționăm atunci când o pulică nespălată și analfabetă de politician ne bagă pe gât un abuz, când un buticar nu dă bon sau chitanță, când un doctoraș vrea mită etc. Dacă vrem să avem viitor, trebuie să ne educăm copiii în spiritul respectului față de ființe și de bun simț, să ajutăm, nu să pupăm oase și să îmbogățim funduri târtănoase de popi mârșavi, să respectăm noi legea și ființa umană.

  Acest tip de comportament/reacție arată situația absurdă în care țara a ajuns. Practic, așa de mult s-au obișnuit cu prădatul afaceriștii ăștia încât li se pare anormal să mai plătească și să răspundă pentru jaf. Asta-i România, o țară în care anormalul a ajuns normal și în care plebea reacționează fix atunci când se încearcă respectarea legii.

  PS:
  În Romania nu avem patroni, ci simpli șmenari care nu stiu decât să își înșele clienții și angajatii. Un analfabet din ăsta mănâncă într-o seară la restaurant salariul unui angajat pe o lună.

  Dacă am lua situația firmelor din Bacău, cred că am descoperi că acestea sunt la limita falimentului, în schimb vilele și viluțele afaceriștilor ar fi fărăr număr.

  Au țipat inspectorii la ei? Nu cred că vine inspectorul de la București cu gândul de a țipa la vreun arici. Mai degrabă a fost invers.

  • Ati vorbit mult si nu ati produs decat presupuneri. Imi pare rau, eu nu lucrez asa. Dvs. porniti de la niste fapte pe care presupuneti a fi adevarate si trageti concluzii care, in consecinta, nu pot fi corecte decat in raport cu prezumtyia de la care ati pornit.

   Am spus clar care e problema: inspectorii tipa si intimideaza. Ce nu e clar aici?

   Am mai spus ca se cauta motive puerile pentru amendare, gen cativa lei care nu pot fi justificati.

   Am mai spus ca nimeni nu contesta sanctiunile cu conditia sa fie proportionale cu gravitatea faptei.

   Dvs. o luati, insa, pe la Ploiesti, fara sa cititi ceea ce am scris.

   Sunteti un adevarat roman.

   Stefan Zeletin are o carte care descrie cat se poate de bine situatia.

 2. @chiar asa, de mult nu am vazut un post asa tampit, fara suparare. Ce mare evaziune fac micile afaceri? Daca ai avea o afacere mica, ai stii ca nu poti supravietui legal intr-un stat socialist. Abia scot, profit patronii si tu vrei sa-i nenorocesti?

  Mi-a zis un prieten o fraza care mi-a ramas in minte si anume “evaziunea e o forma sanatoasa de protectie impotriva statului”. Daca statul moare de foame, nu trebuie sa se indrepte impotriva afacerilor, ci sa sa-si reduca cheltuielile cu asistati, bugetarii si pensionarillor.

  Ce vina au firmele ca trebuie sa hraneasca statul? Daca s-ar concedia sude de mii de bugetari si ar taia ajutoarele pentru asistati, iar in paralel ar scadea taxele si impozitele, evaziunea ar disparea. Stai calm, ca statul ar functiona si fara 500k bugetari fara probleme si nu ma refer la politisti, pompieri sau profesori.

  Cand ai de ales intre faliment sau sa mergi ilegal, patronul prefera a doua solutie. Daca poate scoate un mic profit functionand legal, atunci asa va face, dar asta inseamna mai putini bani la stat si mai putine abuzuri.

 3. Am citit foarte bine totul și nu mă certam cu tine, Răzvan Bibire. Îți citesc blogul zi de zi și îți respect munca. Am încercat să arăt care este realitatea, cea pe care o văd eu.

  Economia capitalistă de aproape 3 decenii a fost importată în țară, altfel, să fim sinceri, nici nu se putea. Problema este că noi, popor fără educație, cu talent pentru șmecherie și hoție, duplicitate și ipocrizie, am implementat doar părțile cele mai rele. Țara asta a produs profit care nu se găsește în traiul poporului, în spitale, în școli, etc., ci în conturile unui grup de câteva zeci de mii de mafioți care au călcat pe cadavre pentru a se înavuți peste noapate. Dovada? Câți români erau în viață în 1989 și câți sunt acum? Oare să fi murit de fericire și de prea mult bine?
  Prăpastia este uriașă, clasa de mijloc nu există pe tărâmul românesc. Aici este buba.

  Țipătul inspectorilor nu cred că a fost motivul pentru care banii respectivi se aflau sau nu în casa de marcat. Patronașii nu au țipat? Să nu fi fost oare un vacarm de nedescris, după cum este obiceiul mioritic, atunci când suntem prinși cu mâța în sac și când vrem să o facem pe nevinovații sau pe proștii? Hai să fim serioși, trăim în România și știm cum se comportă românul când este încolțit.

  DE ASTA FUGEAU CA POTÂRNICHILE ȘI ÎNCHIDEAU ȘANDRAMUOA CÂND AU VENIT INSPECTORII, DE CORECȚI CE SUNT?

  PROBLEMA REFERITOARE LA GRADUL DE ÎNCĂLCARE A LEGII ESTE INTERPRETABILĂ. Nu o încalci un pic mai mult sau mai puțin, cum nu mori pe trei sau două sferturi. Legea o încalci și gata, la fel cum ai murit de tot, nu doar un pic. Și, după cum arată țara, legea este încălcată zilnic.

  SOLUȚIILE?
  Înăsprirea unor astfel de controale până ce, de frică, românul va respecta legea. Încurajarea poporului și angajaților să reclame abuzurile la care sunt supuși, nu doar de patronași. În acest mod, pe piață va rămîne cel mai bun și corect, iar de banii adunați va profita întreaga țară, inclusiv cei care au furat-o. Dacă în alte țări se poate și nu mișcă nimeni în front când au loc astfel de controale, trebuie să se poată și în țara asta de iresponsabili.

  PS: Este mai grav că au țipat inspectorii sau că afaceriștii lui pește prăjit nu-și puteau dovedi banii?
  Dacă nu-s în stare să-și țină evidența banilor, să-și dea rudele afară și să angajeze profesioniști pe care să-i păstreze, oferindu-le salarii decente, nu să-i trateze ca pe niște cârpe cu care se ștergla fund. Câți angajați din județul Bacău lucrează legal, cu carte de muncă?

 4. Iar bateti campii cu gratie. Toata lumea e de acord ca trebuie sa existe controale si pedepsita evaziunea. Singura problema este atunci cand pentru citiva lei gasiti in plus sau in minus se dau amenzi de zeci de milioane.

  Iar acei lei nu sunt furati, provin din restul de 1,5,10 bani pe care cumparatorul nu l-a mai luat.

  Pe de alta parte, ati auzit ca vreun supermarket sa fie controlat la case si sa i se dea amenzi pentru ca avea niste maruntis in plus fata de ceea ce era in casa de marcat?

 5. Evaziunea este evaziune și gata, indiferent că e mare sau că e mică. Un evazionist prins trebuie pedepsit și paguba recuperată.
  Din cauza evaziunii și corupției țrăim așa de bine.
  Dacă ași fi în locul tău nu le-ași plânge de milă că nu fac ei profit. Dacă afacerea nu rentează ea trebuie închisă, parcă așa este în economia de piață.

 6. “Înăsprirea unor astfel de controale până ce, de frică, românul va respecta legea. Încurajarea poporului și angajaților să reclame abuzurile la care sunt supuși, nu doar de patronași.”

  Ai o idee fixa impotriva patronilor. Daca se vor face controale peste controale, vor disparea toate firmele mici. Mii de angajati vor intra in somaj, firmele care functioneaza ilegal vor pierde si ele, deci si statul pierde si mai multi bani.

  Solutia ti-am spus-o mai sus(postul meu e inca sub moderare). Sa reduce taxele si impozitele si sa nu mai fac controale abuzive, gen uitatul in casa de marcat. Daca pot functiona legal si sa obtina profit, atunci asa va fi. Nu e nevoie de anaf si alte controale. Nu poate statul sa reduca taxele? atunci e simplu, sa reduca cheltuielile cu bugetarii si asistatii.

 7. Dacă nu știi să faci o afacere vei dispărea. S-a umplut Bacăul de Luca, Petru, Gigi, și de alte astfel de francize. S-au copiat unii pe alții. Astea sunt afaceri? Un patron cu viziune aduce ceva nou, surprinde, dar pentru asta trebui să investești în angajați, în idei, să ai cap, viziune, nu să faci la fel precum vecinul.

  Chiar, oare cum au făcut acești “investitori” banii din moment ce “investesc” în afaceri falimentare/ fără viitor? Să fie soluția evaziunea sau inteligența?!

 8. Vlad: Billa face acelasi lucru ca si Kaufland, ca si Lidl, ca si Profi, ca si alte 1000 de supermarketuri. Inseamna ca daca se copie acelasi model de afaceri nu ar trebui sa mai existe magazine de acest tip? Adica un magazin de paine, un chiosc de ziare sau o cofetarie nu mai au voie sa existe doar pentru ca ideea asta a mai avut-o si altcineva inainte?

 9. Nu inteleg de ce te doare pe tine ca investesc in afaceri falimentare? Si de unde stii ca e asa?
  Crezi ca marile afaceri au avut succes peste noapte? S-au trezit unii cu imperii de milioane de euro?
  Toti au pornit cu afaceri “falimentare”(cum le numesti tu). Mc a pornit cu un mic restaurant in sua, altex cu un mic magazin in piatra neamt, dedeman in bacau, agricola la fel.

  Cu cat e concurenta mai mare cu atat mai bine pentru toti. Mai multe firme mici sau mari, inseamna mai multi angajati, deci mai putini someri, mai multe dari la stat, preturi mai mici, deci consum ridicat(alte firme beneficiaza si ele).