Dialog pe teme istorice

-Spune-mi cateva nume importante ale istorie voastre, intreaba strainul.

E francez, dar poate fi, la fel de bine, englez, neamt sau rus. E interesant sa schimbi impresii despre istoria unui popor cu cineva care e chiar interesat de subiect.

– Vlad Tepes, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza…

– Vlad Tepes nu e celebrul Dracula? De ce-l consideri important pentru istoria voastra?

– Partea cu vampirul Dracula e doar literatura. Tepes a devenit vestit pentru ca a pus ordine in tara pedepsind infractorii. S-a luptat si cu turcii, dar, in principal este dat ca exemplu de starpire a hotilor si talharilor.

– Si, presupun, ca pentru asta a primit recunostinta poporului si a avut o domnie lunga si linistita….

– Nu chiar, a murit asasinat de nobilimea care sprijinea alt pretendent la domnie.

– Interesant… Tudor Vladimirescu?

– A ramas in istoria noastra ca personajul care a reusit sa incheie epoca unor conducatori straini; noi ii numim “domnitor fanarioti”, care erau pusi pe tron de Imperiul Otoman si care au reusit sa distruga economia tarilor romane practicand jaful organizat.

– Si pentru asta a fost recompensat, presupun…

– Nu chiar… in timpul revoltei conduse de el, subordonatii sai, nemultumiti de disciplina pe care o impusese, l-au rapit si l-au predat sefilor unei armate revolutionare grecesti care ar fi trebuit sa ajunga in Grecia pentru a o elibera de stapanirea turceasca. Acestia l-au executat.

– Alexandru Ioan Cuza nu este cel care a realizat Unirea?

– Si Unirea, si reforma agrara, si reforma invatamantului si multe ale lucruri care au contribuit la modernizarea Principatelor Unite.

– Sa nu-mi spui ca si pe el l-ati asasinat…

– Nu chiar. Dar a fost detronat in cadrul unei lovituri de stat puse la cale de politicieni si a fost fortat sa plece din tara.

– Voi, romanii, sunteti tare ciudati… Va plangeti mereu ca liderii vostri va trateaza rau, ca nu se apleaca la problemele voastre, ca va jefuiesc… Dar cand se intampla sa aveti un conducator cu viziune, care pune interesul tarii mai presus de interesul sau, ce faceti? Il tradati cu prima ocazie. Vreti disciplina dar cand cineva incearca sa faca ordine in tara, il asasinati. Ziceti ca tara e inapoiata si cand vine un Cuza sa o modernizeze, voi il detronati si-l lasati sa moara in strainatate…

V-ati gandit ca, poate, nu conducatorii sunt problema, ci poporul?!

3 COMENTARII

  1. Lasati-o mai moale cu masonii de Cuza si Mihai. Masonii sunt pusi doar in slujba Masoneriei, raspund comemzilor acesteia. Daca domnitorul Cuza era mason, nicio monstruoasa coalitie nu l-ar fi putut determina sa abdice, daca regele Mihai era mason, nicio alianta rus0/americana nu-l putea determina sa abdice. Tocmai masonii, i-au inlaturat pe cei 2, pentru ca s-au opus jalnicilor lor planuri.
    Cat despre popor, nu mai comentez nimic. Pentru ca e popor si nu mai e natiune, de vreo 100 de ani. In curand, va ajunge un trib, manipulat de conducatorul, stapanul Internetului, needucat, fara cultura istorica, fara constiinta civica, nationala, fara constiinta valorilor pozitive.
    Earnest