Cand legea nu e facuta cu capul

De cand s-a dezlantuit operatiunea “Soc si groaza” a ANAF-ului, pe langa zecile de comentarii in care patronii de plang de abuzurile inspectorilor fiscali, apar intr-una si cateva care o ting danga-langa: “asa va trebuie, e lege, trebuie sa o respectati! Legea e pentru toti, evazionistilor!”.

Pare ca lupta de clasa s-a coborat din manualele de istorie pe Facebook.

Situatia merita doua comentarii.

Pe de o parte, intr-adevar, in domeniul micului comert exista o oaresce evaziune care a fost acceptata de autoritati in ideea ca micul intreprinzator preia o parte din responsabilitatea statului. Adica, pe romaneste spus, lasandu-l pe comerciant sa mai fure cate ceva, acestuia i se permitea sa se intretina pe sine si pe familia sa plus 1-2 angajati care, in alte circumstante ar fi trebuit sa fie preluati de sistemul asigurarilor sociale.

Situatia s-a perpetuat pentru ca diferite crize au tot amanat acea relansarea economiei care sa permita o crestere a numarului de locuri de munca si a salariilor.

Astazi, vine ANAF-ul si taie evaziunea de la radacina, dar Statul nu e pregatit sa inlocuiasca acest sistem. Practic, ia fara sa puna nimic in loc. Si asta se va vedea in curand!

Pe de alta parte, si comerciantii au partea lor de dreptate. Exista situatii care nu sunt reglementate de lege si, in care, orice ai face, tot gresesti.

Una din situatii este cea a bacsisului sau a restului neridicat de clienti.

Daca un client iti lasa moneda de cinci bani pe tejghea, deja te-a condamnat la amenda. Ar trebui, ca vanzator, sa opresti activitatea si sa te apuci sa faci proces-verbal pentru acea moneda. Altfel, daca te gaseste ANAF cu ea in sertar, te amendeaza.

Daca gresesti si dai un leu in plus rest, iarasi te amendeaza pentru lipsa in gestiune. Daca iei bacsis de la clientul care a comandat o cafea in bar, din nou esti pasibil de amenda si localul, de inchidere.

O alta situatie este cea care se intalneste in mediul rural, unde aprovizionarea se face “pe caiet”.

Familiile nevoiase iau produse pe datorie, cu plata in ziua de leafa sau de pensie. Deja, pe lege, se cheama ca s-a vandut marfa fara a se emite bon fiscal si amenda e ca si data. Ca mai ai si lipsa in gestiune, deja asta e bomboana de pe coliva.

Asta e legea. Care nu poate fi respectata. Ceea ce inseamna ca e o lege proasta!

4 COMENTARII

  1. Referitor la moneda de 5 bani lasata bacsis, eu vad ca o solutie foarte buna o cutie a crucii rosii sau oricare alt ONG in care se poate pune acea moneda…
    In rest, asa cum am postat si pe site-ul ziarului, din articol reiese ca 80% dintre comerciantii controlati au fost gasiti in legalitate. De ce la unii se poate si la altii nu?
    Nu cumva e vorba de proverbiala “lasa, ca merge si-asa”?

  2. Bibire, nu esti deloc obiectiv in prezentarea acestui subiect. Dupa tine, a fost mai important faptul ca organele au tipat la sarmanii afaceristi si nu faptul ca acestia au incalcat legea. Pacat, atitudinea asta neobiectiva va duce la pierderea cititorilor. In fond, de ce sa ma enervez eu pe modul in care prezinti realitatea cand pot foarte bine sa nu iti mai citesc blogul. Prezentare la misto duce la pierderea credibilitatii. Ia o pauza din scris si reflecteaza. Toate cele bune.