Impozitul pe bacsis

Turnura pe care a luat-o situatia conflictului dintre ANAF Antifrauda si micii afaceristi lasa impresia ca, de fapt, Statul a urmarit de la inceput sa puna un impozit pe bacsis, cifrat undeva la de zece ori valoarea acestuia.

Pai, daca pentru cinci lei incasati ca dividend legea spune ca trebuie sa platesti contributii ca pentru 800 de lei, de ce nu s-ar legaliza si magaria asta?

E vorba, evident, despre situatia in care bacsisul a fost scos in afara legii. Daca suma de pe casa de marcat nu corespunde cu numerarul existent, legea spune ca e evaziune. In vreme ce, in alte tari, bacsisul este trecut frumos pe bonul de casa si impozitat, in Romania legea spune sec doar ca nu e voie. Si ce se gaseste in plus se confisca si se amendeaza si se inchide pentru cel putin 30 de zile crasma.

Dupa ce s-a intepat lumea si au inceput revoltele, a venit Ponta cu solutia: nu va mai inchidem din prima pravalia, dar va dam amenda de zece ori valoarea ciubucului daca e pana in 300 de lei. Nu conteaza ca e plus sau minus, amenda e de 10 ori valoarea.

Asadar, daca primesti cinci lei pentru o comanda si te prinde fiscul, te arde cu 50 de lei amenda, basca cei cinci lei. Daca ai avut cinci clienti in ziua aia, patronul va plati o amenda de 250 de lei si iti ia si aia 25 de lei pe care i-ai primit bacsis. Asta, prima data. A doua oara e de 20 de ori. Iar a treia oara te inchide.

Strategia nu e noua. E aplicata si rasaplicata: intai te baga in corzi de nu mai poti duce apoi iti arata zaharelul: uite, nu-ti mai dam 10 bice pe spinare, iti dam numai trei. Nu conteaza ca, teoretic, nici pe alea trei nu trebuia sa le incasezi, zici “mersi” ca nu-s zece…

9 COMENTARII

 1. Mda. Probabil ca era mai bine cand toata lumea fura. Nu numai unii, iar altii, saracii, sunt napastuiti si haituiti. In alt registru infractional, fara nicio legatura, evident, cu ceea ce se intampla prin aceasta tara, iata doua inventii ale capitalismului veros:
  Una la mana – CECUL personal. Cand iti deschizi cont la banca, acesta poate fi de tip SAVINGS sau CHEQUING. Pe ela de-al doilea, individul Popescu Georgel sau Ionel sau cum vreti voi, primeste un carnet cu cecuri emise cu numarul si seria contului sau personal, iar daca plateste vreo 20 de colari, primeste (la comanda) un pachet fain de 100 de cecuri personalizate, inclusiv cu numele si adresa lui Popescu. Cu cecrul, Popescu poate plati in mod legal si fiscalizat orice vrea el, inclusiv o casa de un milion de dolari. De fapt, la platile mari, se cer cecuri certificate, adica banca verifica daca ai milionul in cont, si daca il ai, certifica printr-o stampila cecul acela, iar tu poti sa il dai furnizorului sau nevestei sau cui vrea muschii tai.
  To cu cec poti sa fii platit de la serviciu. Avantajul cecului este ca poate fi ANTEDATAT, adica iti dau cecul ala de un milion de parai tie nevasta, il datez 1 ianuarie 2030, iar daca pana la data scadenta matale nu imi faci sarmale in fiecare sambata, ma duc la banca si anulez cecul respectiv (anularea se face prin comunicarea numarului cecului, nu neaparat prin prezentarea cecului).
  A DOUA LA MANA – Pai bun, cu bacsisul… ei bine, acesta NU este pus automat in plata consumatorului, DAR exista pe bon, are o rubrica PE CARE CONSUMATORUL O COMPLETEAZA SINGUR, CU MANUTA LUI. Adicatelea ai fost la baut cu nevasta si a costat, sa zicem, 112 dolari si 30 de centi. Deh, fusesi la baut pe undeva mai acatarii, nu la birtul comunal. Pai in primul rand, platesti cu CARDUL, deoarece nu esti taran ca sa umbli cu cash la tine. Completezi la rubrica TIPS cat te lasa inima, sa zicem 20 de dolari, si faci suma, iese 132,7 USD. Ca atare, din contul tau ies 132,7 dolarei, inclusiv bacsisul, care a fost fiscalizat in prima faza. A doua etapa de fiscalizare vine atunci cand nenea barmanul isi face taxele anuale. Daca barmanul nu e roman si pe cale de consecinta nu vrea sa fure statul, atuncil, el ca un bun cetatean, scrie acolo ca a castigat, sa zicem, 22000 de dolari din venituri facute la bar, PLUS 3000 din BACSISURI.
  Daca barmanul NU raporteaza niste venituri realiste ca bacsis, FISCUL SE AUTOSESIZEAZA si il calca de ii ies fulgii. Adica ii gasesc omului ceva de sa-i scoata fumurile din cap, definitiv.
  Toti cei care lucreaza, asadar, in sistemul restaurant, hotel, taxi, genul asta de serviciu unde plateste in mod normal bacsis, stie regula si raporteaza benevol suma primita ca bacsis, estimata realist.

  Deci se-nchide cercul si se fiscalizeaza totul, corect ?

 2. O mica problema in argumentatia Dvs: in opinia fiscului romanesc nu exista notiunea de bacsis, deci nu poate fi impozitat. Orice suma gasita de ANAF asupra unui chelner in plus fata de ceea ce este marcat pe casa se considera evaziune.

  In plus, am fost in unele tari in care bacsisul era evidentiat in mod separat pe bonul de casa.

 3. Legea poate sa fie modificata si sa contina notiunea de bacsis. Nu asta este problema, se rezolva usor sa se dea o OG in sensul asta. Problema este ca romanul, prin definitie, este un rebel, el nu stie decat sa fure. Iit amintesti de scurta perioada de circa douazeci de ani in care Oltenia a fost cedata Austro-Ungariei ? Nu este caterinca ce spun – au venit austriecii, au inceput sa construiasca drumuri, sa impuna domnia legii, si printre altele, au avut pretentia ca toata lumea sa plateasca un impozit pe venit. Asta era pe undeva pe la 1780, poti verifica ce si cum. In fine, vin astia, iar oltenii ce fac ? FUG. Se ascund. Umbla austriecii dupa romani ca sa ia taxele, iar romanii fug cu satele, raman doar muierile si copchiii in sat, in rest, toti capii de familie sunt dusi, care prin munti care tot asa, pana ce trecea valul. Dupa douazeci de ani, austriecii au cedat benevol Oltenia, au plecat facandu-si cruce. Nu e cioaca, chiar s-a intamplat.
  Asadar, ce sa ceri de la hot, cand neam de neamul lui din asta a trait, cand neam de neamul lui a invatat ca statul e dusmanul, ca daca furi de la stat esti smecher iar daca nu furi (CA CEILALTI), atunci esti fraier. O sa ne manance paduchii, iar noi o sa ii furam si pe aia, vere.

 4. :))))) Auzi, tu cand vrei sa spui bancuri, zi bancuri, nu spune ca povestesti istorie.

  In primul rand, Oltenia este cedata de Turcia Austriei, desi nu avea acest drept, dar trecem peste asta. Apoi, revolta oltenilor a fost declansata de faptul ca Austria a impus o administratie militara, provincia fiind administrata direct de la Viena, in vreme ce Oltenia s-a bucurat secole de-a randul de o anumita autonomie.

  Nu te gandi ca administratia austriaca era mai breaza decat cea turca sau cea ruseasca; peste ani, odata cu Razboiul Crimeei, austriecii ocupa Principatele si reusesc, in scurt timp, sa fie urati de romani cu aceeasi putere cu care fusesera urati rusii inaintea lor.

  Nu in ultimul rand, Oltenia nu a fost cedata de bunavoie de Austria, ci a Austria a fost fortata sa o inapoieze in urma razboiului autro-ruso-turc dintre 1737 – 1739.

 5. Eu l-am auzit pe Vadim Tudor povestind despre treaba asta, si nu cred ca se pune la indoiala cultura istorica impecabila a acestui nebun. Adica e dus cu pluta, dar are cultura si e meserias cand spune ceva despre cum si ce a fost, nu se bazeaza pe povesti scrise in Libertatea sau la ProTv. Omul a povestit o varianta apropiata de cea a domnului / doamnei de mai sus. Nu stiu cati cunosc faptul ca si Moldova a fost, o parte, sub unguri, si ca aia la fel, s-au carabanit. Nu e usor sa traiesti printre romani, daramite sa ii taxezi !