Cine e de vina pentru criza politica in care se zbate Romania?

Vad ca exista voci care considera ca procentul mare de acuzatii de coruptie la adresa parlamentarilor este o problema fara cauze naturale. Doar s-a intamplat sa fie brusc si dintr-o data! iar solutie, evident, esta sa-l desfiintam. Bine, nu se spune cu subiect si predicat acest lucru, dar, de ani de zile asistam la atacuri directe la adresa parlamentarismului.

Este interesant ca indivizi care pozeaza in mari democrati vin cu astfel de idei. Sofismul este urmatorul: de vreme ce multi parlamentari sunt corupti, rezulta ca Parlamentul este corupt si nu mai are moralitatea necesara de a legifera. Prin urmare, mai bine legifereaza indivizi despre care nu exista dovezi ca ar fi corupti, deci au o moralitate superioara si, prin urmare, legile pe care le-ar emite ar fi mai bune.

Doua lucruri trebuiesc subliniate:

1. Parlamentul nu s-a ales singur. Acei membri care sunt acuzati de coruptie au fost alesi de cetatenii cu drept de vot in cadrul unui scrutin perfect legal. Sistemul electoral, insa, a fost decis de liderii politici; mai mult, cei care se declara dezamagiti de actuala componenta a Legislativului sunt cei care au insistat pentru trecerea de la votul pe liste la votul uninominal.

2. Lipsa dovezilor nu inseamna ca persoanele respective nu ascund schelete prin dulapuri; in fapt istoria a demonstrat c, atunci cand legiferarea devine atributul unui grup restrans de persoane se deschide poarta marilor abuzuri.

Nu in ultimul rand, sistemul politic romanesc este o oglinda perfecta a societatii. Cand romanii vor decide sa se schimbe ca mentalitate si comportament social, atunci se va schimba, de la sine, si clasa politica.

Deocamdata, clasa politica nu este mai buna nici mai rea decat societatea.