Pentru cine bat clopotele?

Celor care se bucura ca scaderea pretului petrolului va afecta grav finantele Rusiei, economistul francez Jacques Sapir le atrage atentia ca, inainte sa se intâmple acest lucru, va fi afectat, mai degraba, sectorul petrolier din SUA. Este vorba despre petrolul de sist, domeniu care este acoperit, in general, de firme mici, gigantii petrolieri fiind mai putin reprezentati in aceasta industrie.

Sapir porneste analiza de la faptul ca ciclul de productie al petrolului de sist este complet diferit: cea mai mare parte a productiei este extrasa in primele doua luni de exploatare, dupa care curba se aplatizeaza rapid.

Pentru a continua exploatarea, trebuie sapate noi puturi. Spre deosebire de companiile mari, firmele mici care exploateaza petrolul de sist nu au forta sa finanteze din resurse proprii noile exploatari si sunt nevoite sa recurga la credite.

Asta inseamna ca, pentru gigantii petrolieri, cum ar fi Exxon, care au buget propriu pentru exploatare, pragul de rentabilitate este la un pret al pietei de 45 de dolari pe baril, la firmele mici care trebuie sa ramburseze credite si sa plateasca dobânzi, acest prag este intre 70 si 75 de dolari.

Rambursarea creditului se face in primul an de foraj, când productia este mai mare iar pentru ca firma sa simta ca incaseaza ceva dupa ce plateste creditul si dobânda, pretul petrolului ar trebui sa fie de 80-90 de dolari pe baril.

Or, pretul a cazut in toamna trecuta la 43-45 de dolari pe baril, ceea ce, spune Sapir, va face imposibila forarea de noi puturi deoarece firmele nu-si vor putea plati creditele necesare demararii activitatii. De fapt, de la mijlocul lui noiembrie 2014, numarul noilor foraje a inceput sa scada dramatic iar Sapir apreciaza ca majoritatea companiilor implicate in exploatarea petrolului de sist vor da faliment si bancile vor trebui sa declare credite neperformante intre 250 si 400 de milioane de dolari.

1 COMENTARIU

  1. PRin lume umbla vorba ca fix asta a fost si motivul initial pentru care pretul petrolului a scazut atat de mult: supraproductia in SUA provenita de la companiile care exploateaza surse alternative. Pretul se va mentine asa o perioada. Brazilia e in kkt pala la gat si va exporta masiv, Venezuela la fel. Mai mult, foarte multe zone bogate in petrol sunt acum ocupate si evident exploatate de grupari de genul ISIS sau Boko Haram. Astia au nevoie de bani ca de aer asa ca exploateaza si ei masiv. Astazi se vorbeste despre o supraproductie masiva care pune frana explorarii de noi zaacaminte sau cautarii de solutii alternative petrolului. Foarte multe companii au renuntat nu doar la petrol si gaze de sist (astia au dat deja faliment in SUA) dar chiar si la dezvoltarea platformelor marine.
    In afara de populatie, nimeni nu e bucuros de preturile actuale. Poate doar guvernele care se pot lauda cu o oarecare deflatie sau un indice mic al inflatiei din cauza scaderii pretului la carburanti…