Om bogat, om sarac…

Un milionar chinez a decis sa-si plateasca o datorie morala fata de consatenii care l-au ajutat in copilarie si a ras vechile case darapanate in care locuitorii din satul sau de bastina isi duceau viata si le-a construit, gratis, apartamente de lux.

Celor foarte apropiati le-a construit câte o vila iar batrânii si persoanele cu venituri foarte mici primesc câte o masa gratuita in fiecare zi.

In China, spre deosebire de alte tari, se considera ca averea se acumuleaza in urma unui efort colectiv, nu este rezultatul actiunii unei singure persoane si, de aceea, cei care devin bogati trebuie sa imparta o parte din aceasta bogatie cu cei care, desi au contribuit la aceasta situatie, nu au câstigat atât de mult.

Dar astia-s chinezii, niste comunisti care nu-s in stare sa vada beneficiile capitalismului salbatic, al cladirii averilor prin contracte banoase cu statul, prin spolierea avutiei nationale, prin furtul padurilor si deposedarea proprietarilor cu acte false. Câti dintre cei imbogatiti la noi au avut curajul sa faca astfel de gesturi?

Spre deosebire de Xiong Shuihua, care si-a cladit averea prin afaceri cu otel, multimilionarii nostri si-au construit-o prin furt. S-au facut politicieni sau prieteni cu politicienii, au prostit alegatorii cu promisiuni fanteziste si s-au conectat la conducta cu fonduri publice.

Din când in când mai fac câte o donatie catre vreo biserica sau manastire, pentru ca preotii ori calugarii sa se roage ca nu cumva donatorii sa fie prinsi la furat si, Doamne fereste!, sa fie bagati la inchisoare… In alte parti de lume, bogatii fac câte o aripa de spital, construiesc o biblioteca sau un muzeu, finanteaza expeditii stiintifice.

Câti dintre imbogatitii de la noi au facut ceva pentru cultura sau pentru stiinta? Câti au dotat vreun spital cu aparatura? Daca o sa se faca vreodata o cercetare in acest sens, se va descoperi ca in 90 la suta din cazuri, donatiile milionarilor din România s-au dus catre biserici. Semn ca proprietarii averilor respective ascund multe…

2 COMENTARII

  1. Tot paragraful 4: “Dar astia-s chinezii, niste comunisti care nu-s in stare sa vada beneficiile capitalismului salbatic, al cladirii averilor prin contracte banoase cu statul…”

    Prietene, tu crezi ca asta inseamna capitalism? Confunzi furtul cu o ideologie. Sunt nenumarate studii care arata ca genul acesta de oameni machiavelici care sunt la conducerea tarii noastre de 25 ani sunt de fapt psihopati. Te rog nu compara o mana de psihopati cu o ideologie, ca iti faci o defavoare. E ca si cum eu ti-as arata cat de rau e comunismul dadu-ti-l ca exemplu pe Stalin.