De ce au romanii mentalitate de sclav?

Romanul mediu e un tip fricos. Se teme de orice si de oricine; chiar si atunci cand are dreptate se teme sa nu supere stapanul cu drepattea sa.

Luati la intamplare cativa cetateni din diferite tari europene si amestecati-i; veti identifica imediat romanul dupa atitudinea umila pe care o adopta in grupul respectiv; chiar daca nu-i va cere nimeni, el se va oferi sa-i aduca neamtului o carafa cu apa si francezului sa-i lustruiasca pantofii.

Luati, apoi, cate doi cetateni din fiecare tara europeana, iar in perechea romaneasca alegeti pe unul cu coloana vertebrala; veti vedea ca romanul celalalt nu va avea liniste pana nu-i va infrange cerbicia acestuia si nu-l va face sa se poarte la fel de umil cu ceilalti.

Toate popoarele au trecut prin clipe dificile; si englezii, si francezii, si nemtii, danezii, olandezii, elvetienii. Si romanii. Insa, numai noi ne scuzam mereu cu istoria noastra zbuciumata pentru a ne explica, in primul rand noua insine, de ce nu suntem in stare sa ne construim “o tara ca afara”.

Esecul constructiei noastre sociale il explicam mereu prin factori istorici; din cauza turcilor n-am fost in stare sa evoluam, tatarii ne-au pradat, rusii ne-au secatuit. Niciodata, insa, nu am fost noi de vina, de fiecare data au fost altii.

Aceasta incapacitate de analiza a fost speculata de straini; nu le-a fost greu sa ne convinga ca noi, romanii, nu avem vocatia conducerii si avem nevoie sa fim condusi de altii. Asa am ajuns, in lasitatea noastra, sa fim de acord, de exemplu, cu detronarea lui Cuza si sa acceptam o casa regala straine.

Ce avem astazi? Un popor docil, incapabil sa judece, sa analizeze, care voteaza manat de sentimente si nu de rationamente, usor de prostit si dornic sa fie mintit. Iar aici e pericolul, ca daca-i spui ca realitatea care i-a fost prezentata este, de fapt, o iluzie, o minciuna, risti sa-ti dea tie in cap, si nu aluia care l-a pacalit.

Pentru ca e mai usor sa accepte o minciuna frumoasa decat sa dea ochii cu realitatea dureroasa…

2 COMENTARII

  1. Poporul roman nu are mentalitate de sclav este pur si simplu anomic. Faptul ca nu-si urmareste drepturile nu rezida in principal decat in faptul ca nu doreste sa-si indeplineasca nici obligatiile. Adica intr-un profund sentiment individualist romanul nu doreste sa ceara si sa dea nimic autoritatii statale. In aceasta forma de dezorganizare e normal ca respectam orice alta forma de autoritate externa care ne impune regului(chiar daca nu neaparat in interesul nostru). Noi suntem o grupare de indivizi, ei sunt o organizatie. Si nu oamenii de rand sunt dispusi sa accepte regulile externe(in absenta unora autohtone) ci elita politica. Si asta tocmai pentru ca si ei la fel ca noi restul nu sunt dispusi sa-si indeplineasca obligatiile, asa ca nu-si pot revendica drepturile.
    Da, azi avem un popor incult, individualist, incapabil sa respecte reguli, condus de propria emanatie asa numita clasa politica. Nu cred ca suntem capabili sa evoluam singuri, nu are cine sa faca educatie, nu avem elite si meritocratie in mod real. Deci ne vom civiliza ca de multe ori in istorie sub ocupatie straina a unora mai civilizati ca noi.

  2. Lucasi – superb comentariu, imi pare bine ca exista oameni constienti, vii, inteligenti, care deslusesc realitatea in culorile ei exacte. Exista, insa, o problema. Nu vad cine anume ar dori sa ne ocupe, sa vina aic ca sa ce ? Ca sa fie furat ? Poporul asta este ca plosnitele, te pomenesti cu el in mancare, in pantaloni, asa ca sincer vorbind, nu vine nici dracul sa ne ocupe, nu e nimeni sinucigas.
    Iar despre viitor, eu sunt convins ca in 50 de ani, tiganii vor fi populatie majoritara, cu parlament ales. Eu, unul, am scapat, nu mai am nici urma de familie in Romania, am plecat cu totii departe, sa ne decontaminam. Cu doua regrete – Romania e o tara frumoasa daca te uiti la cerul ei (nu la peisajul inglodat in gunoaie), plus ca limba in sine, e o limbra frumoasa, are melodicitatea ei aparte. In rest…