Femeia cu tigara si pensionarii

Acum multi ani, am asistat la o scena intr-un autobuz. La o statie a urcat un betiv care, dupa ce s-a instalat pe un scaun, si-a aprins o tigara. Calatorii au inceput sa se agite iar soferul a oprit si l-a dat jos.

Cazul cu femeia agresata de pensionari intr-un autobuz pentru ca a folosit o tigara electronica a emotionat lumea. Doar ca, pe cat punem pariu ca daca in locul femeii era un barbat, toata lumea era de acord cu agresiunea?

Pe de alta parte, pentru ca e vorba de o femeie, imediat beneficiaza de prezumtia de nevinovatie: niste “brute” au batut o femeie care nu a facut nimic, doar a folosit o tigara electronica. Si “stim” ca tigara electonica nu face rau…

Ei, bine, exista suficiente studii care demonstreaza ca tigara electronica afecteaza sanatatea. Nu la fel ca o tigara “normala”, dar suficient ca sa fie un pericol pentru sanatate.

Pana la urma este de bun simt sa nu faci astfel de gesturi in spatii comune inchise; nu te apuci sa mananci seminte in autobuz, sa scuipi, sa bei alcool sau sa fumezi, fie si tigara electronica.

Asta nu inseamna ca aprob violenta; doar ca, in momentele in care incalci niste norme de civilizatie, iti asumi si riscurile…

6 COMENTARII

  1. “Țigara electronică a fost inventată de Hon Lik, un farmacist chinez, în 2003 și a fost introdusă pe piață în anul următor. Compania pentru care a lucrat, Golden Dragon Holdings, a început sa vândă peste hotare în 2005-2006 și și-a schimbat ulterior denumirea în Ruyan (care înseamnă “să semene cu fumat”).
    Este o alternativă la produsele de fumat ce conțin tutun, cum ar fi țigările, trabucurile sau pipele. Țigara electronică este concepută sa ofere un gust și senzație fizică similară cu a țigării din tutun, în timp ce niciun fum sau ardere nu sunt implicate în funcționarea acesteia.
    Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că nu există suficiente date care să susțină eficiența țigărilor electronice ca mod de a renunța la fumat. Totodată, OMS solicită interzicerea folosirii țigărilor electronice în spații închise deoarece folosirea lor poate elibera în aer substanțe toxice.” Oricum nici unul din autobuz nu a dat semne de civilizatie.

  2. Indiferent ca ar fi fost un barbat sau o femeie, modul de a reactiona a fost unul nepotrivit. In alta ordine de idei, intr-adevar doamna putem spune ca era indreptatita sa vapezi, pentru ca stia ca nu ii afecteaza pe cei din jur. Insa, in momentul in care i s-a atras atentia, ar fi trebui sa se comporte ca o doamna si sa nu mai vapeze in autobuz, chiar si daca stia ca vaporii nu sunt nocivi.