Arestul preventiv, ca supapa sociala

Una e una si doua-s mai multe.

Sa ne intelegem. Faptul ca o persoana este acuzata de coruptie nu inseamna ca e si vinovata de aceasta acuzatie; in fapt, dupa cum am mai scris, peste 10% din suspectii de coruptie din cazurile instrumentate de DNA si care au primit verdicte definitive anul trecut au fost achitati.

Conform legislatiei, masura arestului preventiv este una extrema si se ia in conditii extreme.

Acum, citind motivarea arestarii preventive a lui Radu Mazare, incepi sa te intrebi in ce an suntem.

Pentru ca, in momentul de fata, Mazare este doar suspect. Vinovatia sau nevinovatia o va decide judecatorul. Intr-un stat normal, exista prezumtia de nevinovatie.

Dar:

“Cercetarea în libertate a lui Radu Mazăre ar fi avut o rezonanţă negativă în rândul comunităţii, căreia i s-ar fi indus ideea şi convingerea că există posibilitatea de a scăpa de o sancţiune penale, în ciuda comiterii unor fapte de corupţie, se arată în motivarea de arestare a edilului suspendat. Link

Asadar, judecatorul de drepturi si libertati a decis ca Mazare se face vinovat de acuzatiile care i se aduc si a decis ca, fiind vinovat, nu poate fi cercetat in libertate pentru ca s-ar razvrati societatea care ar considera ca primarul Constantei a scapat de sanctiunea penala.

Pe bune, si comunistii gaseau motive mai acatarii cand voiau sa aresteze pe cineva.

Acum, sa ne intelegem: valul de arestari este fix praf in ochi. In mod normal, arestarea preventiva pentru infractiuni economice este inutila, cata vreme exista probatoriul deja realizat, exista dosare, interceptari si asa mai departe.

Ceea ce se intampla acum este, pe de o parte, o supapa pentru evacuarea presiunii sociale si, pe de alta parte, o batalie pentru controlul resurselor.

Desigur, multimea e bucuroasa ca vede catuse; intotdeauana a fost asa. Euforia aceasta o impiedica sa vada dincolo de duba in care sunt bagate, dintr-o data, VIP-urile.

Doar ca exista intotdeauana riscul ca, micile abuzuri sa se transforme in mari abuzuri.

Nu-l plang eu pe Mazare; dar cine ne garanteaza ca maine-poimaine, in locul lui nu va fi altcineva?

1 COMENTARIU

 1. Corectă concluzia ta, Răzvan, în privința motivării. Adică exact asta se vrea a se înțelege: „(…) a decis ca Mazare se face vinovat de acuzatiile care i se aduc si a decis ca, fiind vinovat, nu poate fi cercetat in libertate”.
  Dar nu pot să nu remarc, după cum reiese din această idee:
  ESTE VINOVAT de acuzațiile aduse, deci FIIND VINOVAT nu poate fi CERCETAT în libertate.
  Oare nu cumva (în mod normal) ar trebui să fie ÎNTÂI CERCETAREA și abia apoi, PE BAZA DOVEZILOR rezultate din cercetare să fie declarat (sau nu) vinovat? Bineînțeles, am scris mai sus „ÎN MOD NORMAL”.
  Nici eu nu spun că Mazăre ar avea cerculețul deasupra, ci mă refer la procedura în sine, indiferent cui se aplică:
  Întâi arestezi, declari vinovat și abia apoi cercetezi????
  Cât despre circul de doi bani de la Tv, pe mine personal nu mă afectează cu absolut nimic. Fiindcă am renunțat de mult timp să mă mai uit la posturile Tv românești. Dar din păcate încă mai sunt mulți – PREA MULȚI – care mai înghit pe nemestecate orice gogoașă aruncată de mass-media.