Sa ne desenam o tinta pe frunte

Pe mine ma amuza fazele astea in care rusii si NATO se cearta pe seama scutului antiracheta si se gaseste si romanul sa se bage in discutie.

Amuzanta este si minciuna cum ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei.

Tragica este realitatea ca scutul este o tinta pentru armele tactice ale Moscovei.

Hai sa nu o mai dam dupa cires: cata vreme ne-am hotarat sa gazduim scutul american, trebuie sa ne asumam si riscurile. Nu se poate si cu dansa-n-transa si cu sufletu-n Rai!

Ne dam cocosi ca avem scut si alea-alea, dar daca rusii ne pun in vedere ca, in conditiile astea, ne vor considera o tinta prioritara, o facem pe suparatii.

Hai sa vedem ce e cu scutul si de ce nu e doar o arma defensiva, cum ni se spune.

Zeci de ani echilibrul planetar a fost mentinut de faptul ca rusii si americanii (si, mai tarziu, si altii) aveau niste rachete nucleare indreptate unii spre ceilalti. A fost un echilibru fragil in care fiecare Putere s-a ferit sa atace direct cealalata Putere pentru ca stia ca daca se apuca sa traga cu rachete, ceilalti vor trage si ei si rezultatul va fi destul de nasol.

Toate au fost bune si frumoase (cu cateva exceptii – rachetele Jupiter americane din Turcia si replica rusilor – rachetele din Cuba) pana cand SUA au avut stralucita idee sa creeze “scutul antiracheta” din Europa de Est.

De fapt, daca veti citi pe Stratfor, veti vedea ca toata Europa de Est este folosita de SUA ca un “cordon sanitar” care sa izoleze Rusia de Europa de Vest si sa impiedice UE sa devina prea competitiva.

Trecem peste paranteza aceasta si ajungem la miezul problemei: care e rolul scutului antiracheta?

E simplu: are menirea de a creea un avantaj SUA in echilibrul nuclear.

In scenariul A, in care americanii ataca primii, scutul are menirea de a opri sau de a minimaliza replica ruseasca. Avantaj SUA, cu mentiunea ca, pentru ca replica sa fie pe masura, rusii vor trebui, intai, sa incerce sa distruga scutul antiracheta.

In scenariul B, in care rusii ataca primii, scutul are menirea de a reactiona pentru a slabi atacul si a permite o replica americana cat mai puternica. Avantaj SUA, din nou, doar ca in acest caz, primele tinte ar fi elementele scutului.

In ambele scenarii, dupa cum se vede, SUA e in avantaj, nu si tarile in care se afla scutul.

1 COMENTARIU