Sa luptam contra coruptiei si sa imbogatim bancile!

Lupta impotriva coruptiei este explicatia care inlocuieste cu succes traditionalul “asa ne obliga UE” atunci cand Guvernul are nevoie sa motiveze cate o decizie nepopulara sau cu substrat ascuns.

Asa ca, pentru a lupta impotriva coruptiei, Executivul decide sa scada plafonul de casa, sa coboare limita platilor cash si sa oblige inclusiv populatia sa faca plati prin banca atunci cand cumpara bunuri cum ar fi masinile sau casele.

Problema este ca aceasta obligativitate impune si un cost din partea cetateanului. Sa zicem ca, intr-o alta perioada, in care dobanzile erau real – pozitive, cetateanul nu doar ca nu pierdea bani daca-i punea la banca, dar mai si castiga ceva.

De o perioada de timp, insa, bancile nu mai sunt interesate sa atraga economiile populatiei iar populatia s-a fript in relatia cu bancile incat sufla si-n iaurt cand vine vorba sa ia un credit.

Rezultatul este ca dobanzile au coborat la niveluri infime (atunci cand nu sunt chiar zero) iar, daca se mai pun la socoteala comisioanele incasate de banci pentru operatiuni, exista sanse foarte mari ca suma de bani depusa in banca sa fie mai mica dupa cateva luni.

Dar, sa fim bucurosi ca luptam impotriva coruptiei si astfel platim comisioane bancilor ca sa faca platile pe care, altfel, le-am fi facut cu numerar, in fata notarului, fara alte costuri suplimentare.