Ce e cu pensiile parlamentarilor

Subiectul e important dar a fost transformat in arma politica si, prin urmare, tocat de televiziuni dupa cum bat interesele si biletelele roz.

Asa s-a inoculat ideea ca initiativa de a da o pensie unui parlamentar pentru anii cat a fost membru al legislativului este o nesimtire, un privilegiu nemeritat si, mai mult, o bataie de joc la adresa cetatenilor.

Nici nu e de mirare, de prea mult timp exista o campanie impotriva institutiei Parlamentului, nici nu mai conteaza ca Basescu a fost cel care a initiat-o. Conteaza ca si in ziua de azi exista nu doar persoane, dar si institutii care se simt incurcate de existenta Legislativului si lucreaza intens pe fata sau pe ascuns la demantelarea sa.

In paranteza sa notam iesire nervoasa a ambasadorului german care a tras de urechi Parlamentul pentru ca nu a votat dupa cum a cerut DNA o cerere de arestare preventiva; Adrian Severin aminteste de un caz similar petrecut in Germania, unde o cerere similara a Parchetului a fost respinsa de parlamentari fara ca acest lucru sa fi determinat Apocalipsa.

Ce nu s-a prea spus in legatura cu subiectul este ca initiativa aceasta nu face decat sa puna la loc ceea ce s-a taiat in 2010, odata cu pensiile aviatorilor sau ale personalului diplomatic. In mod surprinzator, atunci PNL nu avea nimic de obiectat, astazi, insa, madam Gorghiu se declara impotriva acestui sistem de pensii care copiat dupa cel din Parlamentul European.

Revenind la pensiile parlamentarilor, ideea este ca legislatia actuala face diferenta intre salariu si indemnizatie. Ca urmare, cata vreme sunt in functie, parlamentarilor nu li se adauga la calculul punctului de pensie sporurile prevazute in legislatie.

In plus, pentru ca nu au salariu ci indemnizatie, parlamentarii nu beneficiaza de aceleasi criterii de pensionare.

Rezulta, logic, ca oamenii fara averi sau afaceri nu vor mai fi interesati sa intre in competia electorala din moment ce, dupa ce ar fi prestat in Senat sau Camera Deputatilor, s-ar alege cu o mare pata alba in ceea ce priveste vechimea si cu o mare gaura in bugetul de pensie.

Adica, noi vrem ca parlamentarii sa traiasca exclusiv din banii nostri, sa nu faca afaceri, sa nu ia mita, dar nu le permitem sa aiba o pensie pentru perioada cat au fost in serviciul public…

5 COMENTARII

  1. In mare parte m-ai luminat, sunt de acord cu argumentele tale, doar ca ACESTI parlamentari vor pensii speciale, cu care eu personal nu sunt de acord. Nu mi se pare just sa-ti legiferezi o pensie de 2000/3000/4000 pentru cativa ani de mandat, adica dublu/triplu fata de pensia unuia care a muncit o viata si te-a votat sa-i faci viata mai buna, iar tu l-ai adus la sapa de lemn.
    Poate daca era vorba de o pensie decenta, mi-as fi schimbat opinia, desi toti (absolut toti) parlamentarii de dupa 1989 nu cred ca au dat 25 de legi (una pe an trecut) in interesul acestei tari si a poporului care i-a votat.

  2. De ce ei sa nu plateasca taxele pe care le plateste orice muritor? Eu daca am trei locuri de munca la toate trebuie sa platesc taxe.Platesc de trei ori contributia la sanatate si tot o aspirina primesc la doctor.
    Ei cate oua au?Daca nu platesc asigurari de sanatate ce fac daca ajung la spitalul de stat?