Care prioritati?

De vreun an, de cand din motive electorale si, apoi, din motive de reimpartire a sferelor de influenta am fost binecuvantati cu campania anti-coruptie, mancam si respiram mandate de arestare. Anticoruptia pare sa fie singurul proiect romanesc, altceva nu mai exista pe agenda publica.

In vreme ce toata tara se agita in zgomot de catuse, exista numeroase probleme care raman nediscutate si, ca atare, nerezolvate:

– Problema taraneasca. Cum facem ca, desi avem pamant sa hranim 80 de milioane, importam alimente pentru a putea hrani 20 de milioane?

– Educatia. Ce facem cu invatamantul, cum il adaptam la necesitati, cum recalibram materiile pentru a-l putea ajuta pe elev sa inteleaga mai usor societatea si sa se adapteze cerintelor acesteia?

– Sanatatea. Cum facem sa prevenim mai mult bolile decat sa le tratam si cum facem ca tratamentele sa nu mai fie atat de scumpe? Ce facem cu medicul care dimineata consulta pacientul la stat si-l trimite dupa-amiaza la clinica privata?

– Economia. Cum facem ca marile corporatii care castiga profituri fabuloase in Romania sa nu-si exporte intreg castigul peste hotare si sa mai pastreze ceva si in tara? In fond, companiile castiga indecent la noi in tara deoarece primesc facilitati, platesc redevente infime si impozite extrem de mici pe profit (16% fata de 33% in Franta, de exemplu). In vreme ce profiturile sunt fabuloase, salariile pe care le platesc (si care sunt motivul facilitatilor oferite) sunt infime.

– Resursele. Ce facem cu petrolul, gazele, carbunele? Acceptam sau nu exploatarea gazelor de sist? Crestem redeventele pentru resursele exploatate?

– Politica externa. Urmam orbeste linia americana, chiar daca intram in conflict cu Uniunea Europeana? Mai avem obiective nationale? Ce facem cu minoritatile din tarile din jur? Sprijinim Ucraina neconditionat chiar daca asta inseamna sa abandonam minoritatea romaneasca?

– Religia. Revenim la traditia seculara si despartim Statul de Biserica sau ne indreptam spre un fundamentalism religios, in care preotii incep sa preia conducerea tarii? Ce facem cu influenta tot mai mare a BOR in economie si educatie?

– Retrocedarile. Paduri, terenuri, cladiri au fost retrocedate prin procedee dubioase unor falsi mostenitori pe baza unor interpretari bizare ale legilor. Exista localitati care au ajuns sa apartina, acum, unor persoane sau organizatii. Case sunt demolate pentru ca acum pamantul pe care sunt construite apartine altcuiva, in urma retrocedarilor. Ce facem cu aceasta situatie?

Sunt doar cateva din problemele care ar trebui dezbatute de societate. Dar nu e loc pentru asa ceva. Intre o inmormantare si o arestare, poporul nu mai are timp si dispozitie sa se mai gandeasca la chestii din astea complicate…