“Nu vrem s-avem vreo parere”

Dupa ce au inceput sa apara scriitorii din spatele gratiilor, de genul celor despre care ai mai degraba impresia ca abia citesc 2-3 carti intr-un an, dara-mi-te sa le mai si scrie, scriitorul Doru Kalmuski a decis sa protesteze intr-un mod de-a dreptul incendiar fata de ceea ce el a numit “Transformarea de catre justitie, a cartii în obiect de troc penal”:

In contextul în care cartea de valoare nu-si mai gaseste locul din pricina imposturii, avalansei de plagiatori si grafomani, adaugarea unei noi forme de impostura, cea de natura penala arunca în derizoriu un tablou si asa grevat de rebuturi.

Scriitorul a decis sa protesteze prin incendierea intregii editii a ultimei sale carti in fata fostului sediu al Bibliotecii Judetene.

Municipalitatea bacauana, insa, nu i-a dat voie sa protesteze in fata fostei biblioteci, unde acum isi are primarul Stavarache biroul provizoriu, ci l-a trimis in fata Prefecturii, cu conditia, insa, sa nu foloseasca focul.

Dorul Kalmuski a refuzat spunand ca va cauta un alt loc unde sa dea foc cartilor sale.

In acelasi timp, majoritatea confratilor de breasla, cu doar cateva exceptii, au preferat sa taca si sa nu comenteze situatia. Nici aparitia scriitorilor de dupa gratii, si nici gestul lui Kalmuski.

Au dat-o dupa cires: nu vreau sa ma amestec, hai sa schimbam subiectul, lasa ca sunt teme mai importante la ordinea zilei, si asa mai departe.

Pentru ca de aia!