Cum a ajuns Hamlet sa fie scriitor pe Facebook

Fara indoiala ati auzit de “gafa” ministrului Culturii care l-ar fi indicat pe Hamlet ca fiind unul din cei mai mari scriitori ai omenirii. Au avut grija publicatiile online sa imprastie aceasta informatie; am vazut chiar ca Gandul indemna cititorii de pe Facebook sa distribuie linkul ca sa-l vada cat mai multa lume.

Singura problema este ca presa romaneasca s-a transformat intr-un soi de “Radio Erevan”; ca sa intelegi ceea ce se intampla, de multe ori trebuie sa iei invers ceea ce ti se spune.

Cazul de fata nu face exceptie; se inscrie, insa, intr-o nevoie patologica a populatiei needucate de a descoperi ca prostia sa nu este singulara; si altii, mai titrati, sunt, deci, la fel de prosti daca ii iei bine la scuturat.

Pentru ca episodul cu pricina nu a fost asa cum e prezentat pe Facebook, e putin mai complicat si deloc inscris la categoria “gafe”. A spus ministrul ca Hamlet e scriitor? A spus, dar s-a corectat o secunda mai tarziu. Ei, bine, acea corectura nu se vede pe clipurile distribuite de ziarele online. Pentru ca a fost taiata, doar nu era sa le strice adevarul bunatate de stire…

Mai sus este inregistrarea declaratiei ministrului culturii. La secunda .31 gasiti si “gafa”.

Faptul că am anunțat, în aceeași declarație, reducerea TVA pentru cărți, o măsură care va ajuta cu adevărat domeniul culturii – inclusiv pe cititorii lui Shakespeare, care, văd cu bucurie, sunt foarte mulți -, a fost irelevant pentru acestea. Din nefericire, veștile bune nu atrag.

Ironia este că singur le-am indicat eroarea mea jurnaliștilor și am rectificat imediat, dar, din păcate, această parte a fost tăiată la montaj. Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii