Intelighentia tace ca pestele-n apa

carte

Scriam, zilele trecute, despre modul in care “intelighentia” Bacaului a boicotat protestul organizat de scriitorul Doru Kalmuski vizavi de cresterea productiei de carte scrisa la inchisoare ca o cale sigura spre liberare.

carti-2Kalmuski intentiona sa-si arda intreaga editie a ultimei sale carti in fata fostei biblioteci judetene din Bacau. Cum autoritatile nu i-au permis sa se joace cu focul, scriitorul a facut altceva: si-a batut cartea in cuie pe o cruce si a adus-o in fata Prefecturii, unde a impartit-o celor care au binevoit sa vina la apelul sau.

Nici de data aceasta scriitorii bacauani nu au aparut, ceea ce s-ar putea explica prin doua motive: ori sunt invidiosi pe idee si nu au venit de ciuda, ori s-au lasat pacaliti de titlul cartii – Conspiratia iudaica – si au vrut sa evite o acuzatie de antisemitism. Kalmuski a explicat faptul ca volumul se refera la inceputurile Crestinismului si n-are nimic antisemit.

Dar este interesant cum intelighentia bacaului, care nu pierde nici o ocazie sa se pronunte in privinte politice, a preferat sa taca.