De ce s-au golit pietele

Asa arata Piata Centrala din Bacau azi 5.05.2015!!! GOALA!!!Daca pana ieri abunda in culori si parfum de verdeata, de…

Posted by Giuliano Iulian on Tuesday, 5 May 2015

Mare jale si durere pe retelele sociale: s-au golit pietele si este numai vina ANAF-ului care, in complicitate cu finanta mondiala vrea sa ne oblige sa mancam doar alimente din supermarketuri!

Si, cum fiindca scrie pe Facebook, e adevarat, lumea a si crezut, fara sa cerceteze despre ce e vorba.

Pentru ca, de data asta, ANAF n-are nici o treaba cu golirea pietelor. Pur si simplu, de la 1 mai a intrat in vigoare o noua reglementare cu privire la producatorii agricoli, care trebuie sa dobandeasca un atestat de producator, diferit de vechiul certificat, pentru a putea sa-si vanda produsele. In plus, noul act normativ stabileste ca 40% din locurile din pie]e trebuie sa revina adevaratilor producatori, nu speculantilor.

Pentru ca din piete lipsesc in acest moment speculantii. Sau macar o parte din ei.

Credeti ca bunicile alea care vindeau legume in piata le si cultivau? In cele mai multe cazuri erau angajate de intermediari din motive de marketing. Mai simplu: ca sa convinga lumea ca rosiile, cartofii sau castravetii de pe taraba sunt cultivate de cei care le vand si nu-s luate pe pret de nimic de la adevaratii producatori.

Sunt curios cum va evolua situatia. Cel putin teoretic, trebuie facute verificari la fata locului pentru a se stabili daca un solicitant chiar are pamant si chiar a produs ceea ce vrea sa vanda.

Altceva e mai interesant: ca dupa ce ani de zile toata lumea s-a plans de “speculanti”, de intermediarii care cumpara de la tarani ieftin ca sa vanda scump in piata, astazi, cand se face ceva pentru a se remedia situatia, lumea injura ca nu e bine.

N-ai cu cine, niste romani….

1 COMENTARIU

  1. Baiatul asta e cam dereglat vizual. Sa inteleg ca oamenii din planul indepartat nu exista, daca e piata goala. A, sau poate e pe trei sferturi goala. Se pare ca omul nu are unitate de masura intermediara intre gol si plin. Plus ca piata descrisa asa metaforic ca abundand in culori si parfum de verdeata, te face sa te intrebi despre ce piata o fi vorba.