Un popor inteligent

Adevarul este ca românii sunt destepti. Si tocmai acesta este punctul lor slab: ca stiindu-se inteligenti se gândesc mereu ca nu pot fi prostiti; or realitatea ne-a demonstrat, de-a lungul veacurilor, altceva.

Dupa ce ne-au gasit punctul slab, altora le-a fost foarte usor sa ne prosteasca, cât de destepti ne consideram ca suntem. Nu vreau sa intru in istorie; sa amintim doar cum ne-am trezit buricul pamântului in multe domenii dar, pentru ca nu ne-am preocupat sa ne brevetam inventiile, nu am stiut sa profitam de pe urma lor.

Ba, in unele cazuri in care ne-am trezit noi mai cocosi, le-am pierdut desi le brevetasem. Si amintesc aici inventiile in materie de exploatare a petrolului, brevetate inclusiv in SUA si folosite gratis de americani pe motiv ca-s ale inamicului dupa ce le-am declarat razboi.

Mai catre zilele noastre am distrus industria si agricultura pentru ca asa ni s-a dat de inteles ca ar fi bine si noi, inteleptii, am aprobat.

Am distrus si relatiile sociale pentru ca am stiut noi mai bine cum se face si politica si educatie si care este, de fapt, pretul corect al muncii.

De destepti ce ne credem ne obligam medicii sa paraseasca tara care le ofera lefuri de mizerie de vom ajunge sa fim tratati de babele vrajitoare cu prafuri magice.

Dar, noi sa fim sanatosi (vorba vine!), ca ne-am prins la timp de smecherie si le-am taiat lefurile in care se lafaiau! Si fiindca suntem al naibii de isteti, ne-am distrus si Armata, ca si-asa o plateam degeaba si nu facea nimic.

De Educatie nu mai vorbesc; bine ca am aflat in timp util ca nu e necesara, ca la capsuni in Spania sau la ingrijit batrâni in Italia, nu-ti trebuie carte!

Dar cea mai mare inteligenta am dovedit-o, ca popor, atunci când am decis ca in loc de spitale, scoli, gradinite, teatre, camine studentesti, crese, fabrici si uzine, devenite toate inutile, e mai cuminte sa ridicam biserici.