Serul de 10.000 de euro costa doar 500

1
27

freeimages.com
freeimages.com
Ati auzit, probabil, de cazul de botulism de la Bacau, in care spitalul se dadea de ceasul mortii sa gaseasca serul salvator si se caina ca trebuie sa plateasca 10.000 de euro pe el. Un episod similar s-a petrecut si la Suceava, unde, la fel, spitalul cauta innebunit serul si a anuntat ca ar fi platit 11.000 de euro.

Adica, sa intelegem ca intr-o tara UE o unitate medicala nu stie unde trebuie sa apeleze pentru a solicita un medicament care sa salveze viata unui pacient?

Raspunsul este DA. Pentru ca serul antibotulinic se afla pe stoc in depozitul; de medicamente al Ministerului Sanatatii si tot ce trebuie sa faca un spital pentru a-l obtine este sa-l ceara.

Si asta a spus-o ieri intr-o conferinta de presa reprezentantul societatii care administreaza depozitul de medicamente al Ministerului Sanatatii, Unifarm.

Este inacceptabil sa avem un astfel de circ in care viata unui pacient sa fie pusa in pericol pentru ca unii sustin ca nu stiu unde sa caute un medicament.

Ca sa nu mai spun ca spitalul anuntase ca serul va costa 10.000 de euro, cand, in realitate, aceasta suma este doar pentru comenzi extreme, cand serul trebuie adus urgent din strainatate, cu avionul. Tot la conferinta de presa s-a anuntat si ca pretul serului este, in mod normal, de doar 500 de euro pentru un intreg tratament.

1 COMENTARIU