Porcul din fata palatului

Palais administratif et statue de Stephan Al Mare. Vue partielle de la façade principale précédée d'une statue équestre
Palais administratif et statue de Stephan Al Mare. Vue partielle de la façade principale précédée d’une statue équestre

Palatul Culturii din Iasi a fost, initial, palat domnesc pana la Unirea de la 1859, dupa care, mutandu-se capitala la Bucuresti, devine “palat administrativ”.

Imaginea de mai sus este luata la 1891, prin luna octombrie, de catre un fotograf francez pe nume Paul Lancrenon (1857 – 1922). Francezul face o calatorie in Moldova si Bucovina, fotografiind Iasul, Suceava, gura Humorului, Vatra Dornei si alte localitati.

Sa nu va mirati ca imaginea Palatului Administrativ nu prea seamana cu cea a Palatului Culturii. De-a lungul timpului, palatul a suferit schimbari.

800px-Princely_Court_of_Jassy

dd

Oricum, este absolut fascinant cum prin fata statuii lui Stefan cel Mare, strajuit de tunurile capturate de la turci in razboiul de Independenta, trece agale un porc. Asta, in al doilea oras ca importanta al tarii.

3 COMENTARII

  1. Muzeul Unirii e foarte mic. Se vede ca e Palatul Culturii, dupa statuia din fata si amplasament.
    E o poveste interesanta cu statuia. Ca nu e de fapt Stefan cel Mare si ca cei care au facut statuia, au avut o comanda in Austria in acelasi timp, pentru un print de-a lor. Si au incurcat comenzile. A noastra e la ei, si noi avem printul lor.