Doua opinii despre conflictul SUA – Rusia

militari-chinezi-defilare-moscovaCine nu a urmarit parada militara de la Moscova, de pe 9 mai, ar fi bine sa o faca. Nu pentru demonstratia de forta pe care a facut-o Putin, ci, pentru a vedea cateva lucruri extrem de interesante:

1. In ciuda boicotului decis de americani, la parada au participat sefi de state care reprezinta peste trei miliarde de locuitori;

2. In Piata Rosie au defilat nu doar trupele rusesti ci si contingente din China, India, Serbia, Mongolia, Armenia sau Azerbaidjan.

3. Absolut toti militarii aveau in piept panglica Ordinului Sf. Vladimir. Panglica este purtata ca semn distinctiv de rebelii pro-rusi din Estul Ucrainei. Cand vezi ca este purtata si de trupele chinezesti sau indiene, incepi sa-ti pui intrebari, mai ales ca a devenit parte a noului logo al Armatei Ruse.

4. Ministrul Apararii, Serghei Soigu, de religie budista, a inceput parada facandu-si o cruce mare, in stil ortodox.

Fata de situatia delicata a relatiilor ruso-americane, Paul Craig Roberts, fost membru al Guvernului in Administratia Reagan si editor asociat la Wall Street Journal, opineaza ca guvernul SUA a dat dovada de o aroganta prosteasca atunci cand a decis sa intre in conflict cu Rusia.

“Americanii, nepasatori, nu sunt constienti ca rusii l-au infrant poe Napoleon, nu Wellington. Marea Armata franceza nu s-a mai intors din Rusia si asta a distrus puterea militara franceza. Wermachtul german, care a invins in cateva zile Franta si a alungat englezii de pe continent, a fost distrus de Armata Rosie. […] Americanii au jucat un rol minor in razboiul contra lui Hitler. Eisenhower a așteptat inteligent până Armata Roșie l-a învins Hitler, iar apoi l-a atacat mult timp după ce soarta razboiului se intorsese împotriva Germaniei. Astăzi, Washingtonul pretinde credit pentru ca a câștigat un război în care rolul sau a fost mic. SUA nu au mai câștigat un război de înfrângerea Japoniei. America a fost învinsă de armatele din Lumea a Treia, în Coreea și in Vietnam.

După 14 ani în Afganistan, SUA a fost învinsă de câtiva talibani dotati cu armament usor. După opt ani si jumătate, Irakul este în mâinile Statului Islamic. Washingtonul a risipit miliarde de dolari pe războaie pe care le-a pierdut, în timp ce economia și standardele de viață din SUA au scăzut ca urmare a acestor bani irositi pe războaie inutile”.

Dimitri Orlov, un ruso-american, care are comentarii pertinente in materie de politica a celor doua tari precizeaza:

“Se pare că încercările americane de a izola Rusia au dus la exact opusul: dacă 10 națiuni, printre care cea mai mare economie a lumii, care cuprind aproximativ 3 miliarde de oameni, sunt dispuse să lase deoparte diferențele lor și să stea umăr la umăr cu rușii pentru a contracara încercările americanilor de dominatie globala, atunci în mod clar planul american nu va funcționa deloc.

Mass-media occidentală s-a concentrat pe faptul că liderii vestici au refuzat să participe la parada, fie dintr-un acces de ambitie, fie pentru că așa a dispus administrația Obama, dar acest lucru evidențiază doar irelevanța lor combinata, fie în înfrângerea lui Hitler, fie în aniversarea înfrângerii lui 70 ani mai tarziu. ”