Superstitiile la romani. Azi: prima scalda de dupa botez

bebelusDaca in privinta ritualului de botez, nu este aproape nici o problema, regulile fiind destul de clare si bine stabilite, in ceea ce priveste baia de a doua zi a copilului, treburile sunt foarte incurcate. Si asta deoarece ritualul este unul “dupa ureche”, in care fiecare participant vine cu cate o idee.

De exemplu, trebuie puse unele lucruri sub copaia in care se va imbaia micutul iar altele, in apa.

Inainte de asta, mare grija, ca unghiile taiate prima data vor trebui adunate si puse deoparte, pentru ca, peste un an, vor fi lipite pe ceara cu parul taiat lipit pe ban.

Ca sa fie mintos, trebuie pus un caiet si un pix sub cadita dar merge, la o adica, si o carte. Daca-i fata, pune-i un ruj, sa fie cocheta, pune-i si niste bani, sa aiba ce cheltui, dar pune si niste bani in apa.

In apa, deja e o problema. Ca, la cate idei sunt, in final o sa iasa o omleta, nu baie si va trebui micutul spalat inca o data cu jet de apa, ca sa se duca toate cate le-au pus babele in cadita.

Asadar, daca o bunica spune ca trebuie pus in apa si lapte, sa fie pielea copilului alba ca laptele, alta va spune ca trebuie pus si galbenus de ou, bine batut. O sa mai fie o voce care o sa spuna ca trebuie pusa si faina de porumb, ca sa-i placa mamaliga.

De petale de trandafiri, nu mai vorbesc, ca este deja pe trend; dar trebuie si busuioc, neaparat sfintit, cu care sa fie frecat copilul pe corp, ca daca nu, i se coscoveste pielea.

Mai trebuie fugarita o gaina din care sa fie smulse niste pene, pentru ca fata sa fie usoara ca o pana. Daca stati la bloc, nu e problema, spargeti o perna de la soacra si luati cativa fulgi.

Daca vrei sa fie bogat, ii pui si niste orez in apa, ardei iute, ca sa fie cat mai iute, marar, ca sa fie placut asa cum e placut mararul in mancare, menta ca sa cresaca frumos, mac, ca sa doarma bine, seminte de canepa ca sa creasca repede, sare, grau pentru cinste si asa mai departe, pana te intrebi daca imbaiezi copilul sau pregatesti mancarea pentru cumatrie.

Copilul nu trebuie sa atinga cadita, asa ca in apa se pune un prosopel. Acesta va fi stors dupa imbaiere si ascuns dupa o oglinda din casa. Apa care se pune trebuie sa fie buna din prima, caci nu mai e voie sa se toarne apa rece dupa aia, decat daca vrei sa-ti condamni copilul sa se casatoreasca de mai multe ori!

Iar apa, dupa ce au fost scosi banii si luati de moasa, trebuie aruncata la radacina unui copac roditor, ca sa aiba si pruncul rod ca si copacul!

Si nu in ultimul rand, cand e scos copilul din apa, trebuie scos cu de urechi, pentru ca micutul sa creasca subtire.

Si or mai fi niste superstitii pe care e posibil sa le fi ratat.

2 COMENTARII